Дали ова е клучот за неограничена чиста енергија? Научниците открија ензим кој го претвора воздухот во ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

Неограничената чиста енергија научниците често ја сметаат за „свет грал“, а сега една нова студија сугерира дека одговорот може да лежи во ензимот. Научниците од Универзитетот Монаш во Австралија открија „Хук“ – ензим кој може да го претвори водородот во воздухот во електрична енергија. Тие го извлекоа ензимот од вообичаената бактерија која живее во почвата, наречена Mycobacterium smegmatis.

 

Huc им овозможува на бактериите да го претворат водородот во атмосферата во употреблива енергија за да може да продолжи да напредува длабоко под земја. Истражувачите велат дека, ако може да се собере доволно ензим, тоа би можело да ни овозможи да ги замениме уредите на соларна енергија со верзии на „воздух“.

Ензимите се супстанции произведени од живи организми кои забрзуваат или дозволуваат одредени хемиски реакции, вклучувајќи ги и оние кои генерираат енергија. Претходните истражувања покажаа дека некои видови бактерии се способни да го претворат водородот во воздухот во енергија за да им помогнат да преживеат во средини сиромашни со хранливи материи. Тоа ги вклучува антарктичките почви, вулканските кратери и длабокиот океан, според авторот на студијата д-р Крис Грининг.

 

За трудот, објавен денеска во Nature, истражувачите од Мелбурн покажуваат како можат да извлечат еден од ензимите одговорни за оваа реакција на конверзија. Тие потоа користат нова техника наречена криогена електронска микроскопија – која на своите развивачи им ја донесе Нобеловата награда во 2017 година – за да ја одредат атомската структура на Huc.

Ензимот се врзува за водородот и ја овозможува неговата оксидација – реакција каде што губи електрони, пред да ги пренесе на витаминот менакинон или К2. Менакинонот потоа може да пренесува електрони на мембраната на бактеријата или друга електрода, произведувајќи електрична струја како „природна батерија“.

 

„Huc е извонредно ефикасен. За разлика од сите други познати ензими и хемиски катализатори, тој дури троши водород под атмосферските нивоа – дури 0,00005 отсто од воздухот што го дишеме“. – рече д-р Рис Гринтер.

Истражувачите, исто така, открија дека Huc сè уште може да генерира електрична енергија дури и откако ќе биде замрзнат или загреан на температури од 80 °C.

„Ова одразува дека овој ензим им помага на бактериите да преживеат во најекстремните средини“, рече докторантката Ешли Кроп.

Mycobacterium smegmatis се наоѓа во почвата, водата и канализацијата низ целиот свет и лесно се одгледува и манипулира во лабораторија. Ова значи дека постои евтин, етички и одржлив начин да се добие Huc, што им дава на истражувачите голем потенцијал да го зголемат производството на електрична енергија.

„Откако ќе произведеме Huc во доволни количини, небото е буквално граница за користење за производство на чиста енергија“, рече д-р Гринтер.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.