Дали се подготвува светска сензација? Во Турција се пронајдени можни остатоци од легендарната Ноевата арка

Претставници на Техничкиот универзитет во Истанбул и на Универзитетот во Агра Ибрахим Чечен почнаа да проучуваат фрагменти кои можеби се остатоци од легендарната Ноева арка, на која старозаветниот патријарх го спасил „секое суштество во парови“ од универзалната поплава. Тоа е пријавено од Expat Guide Turkey.

Сега истражувачите ги чекаат резултатите од испитувањето на пронајдените артефакти, слични на парчиња скаменето дрво.

 

Сепак, ова не е прв обид да се докаже постоењето на библискиот брод, кој, според легендата, слетал на планината Арарат, која сега се наоѓа во турската провинција Агра.

Патем, несреќите на Ное ги препознаваат три главни религии: христијанството, јудаизмот и исламот. Има само еден исклучок – Куранот наведува дека арката на пророкот Нух (во Библијата – Ное) не слетал на Арарат, туку на планината Џуди во југоисточна Турција. Но, тоа се детали, бидејќи тие продолжија да го бараат легендарниот брод со векови токму на падините на Арарат.

На почетокот на 19 век, Фридрих Папагал стигнал до врвот на планината – и покрај германското име, натуралистот бил од Русија. Токму тој открил огромен рамен раб, кој би можел да послужи како столб за арката на Ное.

Половина век подоцна, Англичанецот Џејмс Брус, кој се искачил сам, пронашол дрвена греда на многу голема надморска височина „со очигледни траги од алатирање“.

Неколку години подоцна, турските метеоролози, наводно, налетале на рамката на древен брод што излегувал од глечерот. Весниците ширум светот го трубеа откритието.

Во 1916 година, рускиот пилот Владимир Росковицки, кој прелетал над Арарат, пријавил за остатоците од огромен брод што ги видел. Ова му било пријавено на императорот Николај II, а тој, велат, дури и наредил подготовка на експедицијата. Но, 1917 година постави нови задачи.

И во 1952 година, Французинот Фернанд Навара, кој посветил речиси 20 години на потрагата по арката, рекол дека е целосно сигурен дека го открил бродот. Неговата книга, која содржела извештај за експедицијата, била наречена: „Ја најдов Ноевата арка“. Точно, научниците кои ги испитувале наодите што им биле предадени не можеле ниту да го потврдат, ниту да го побијат мислењето на патникот.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.