Дали сме сами во Вселената? Астрономите добија осум МИСТЕРИОЗНИ радиосигнали од далечината кои можат да бидат доказ за вонзенмски цивилизации

Едно прашање го мачи човештвото илјадници години: дали сме сами во универзумот?

Сè уште нема одговор, но најдобриот начин да се открие е да се откријат технопотписи, или докази за технологија, кои можеби ги развиле вонземските цивилизации.

 

 

Единствениот проблем е што астрономите отсекогаш се мачеле да направат разлика помеѓу потенцијалните вонземски сигнали и оние предизвикани од човечка рака – до сега.
Сега се откриени осум мистериозни радио сигнали благодарение на новиот алгоритам обучен со вештачка интелигенција за кој истражувачите се надеваат дека ќе ја насочи потрагата по вонземјани.

Експертите предводени од студентот од Универзитетот во Торонто, Питер Ма, дојдоа до возбудливото откритие откако го искористија алгоритмот за да погледнат 820 ѕвезди во област на вселената за која претходно се мислеше дека е лишена од каква било потенцијална вонземска активност.
Заедно со астрономите од Институтот „SETI, Breakthrough Listen“ и научните истражувачки институции ширум светот, Ма разви нов алгоритам за машинско учење кој може подобро да ги одбере потенцијалните вонземјански сигнали од целата бучава во позадината на нашата планета.

 

 

Во овој случај, истражувачите во суштина зедоа класичен алгоритам од поосновен компјутер и користеа машинско учење за да го научат да прави разлика помеѓу потенцијалните вонземски сигнали и оние предизвикани од човекот.

Постоечкиот алгоритам претходно не нашол ништо кога пребаруваше радио податоци од избор на ѕвезди собрани од телескопот Роберт Ц. Бирд Грин Банк во Западна Вирџинија.

Меѓутоа, наместо да нема ништо интересно во таа област од вселената, Ма и неговите колеги сега открија дури осум различни радио сигнали кои доаѓаат од него.

Се чини дека осумте сигнали потекнуваат од насоката на пет од збирката од 820 ѕвезди, кои се оддалечени од 30 до 90 светлосни години.

Иако не е докажано дека се вонземски, тие се никогаш помалку интересни.
Сигналите изгледаат како што очекуваат научниците дека најверојатно ќе бидат вонземски сигнали.

Меѓутоа, постои еден проблем. Следните набљудувања досега не успеаја повторно да ги детектираат радиосигналите.

Астрономите сакаат повнимателно да ги проучат и да се обидат да утврдат дали навистина се од длабока вселена или само копнени пречки, но тие треба повторно да ги откријат за да го направат тоа.

 

Сепак, новиот алгоритам покажува голем потенцијал за иден лов на цивилизација на вонземјани.

Чери Енџи, еден од советниците за истражување на Ма, рече: „Овие резултати драматично ја илустрираат моќта на примената на современите методи за машинско учење и компјутерска визија за предизвиците со податоци во астрономијата, што резултира со нови детекции и повисоки перформанси. Примената на овие техники во обем ќе биде трансформативна за науката за радио технолошки потпис“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.