Дали сонцето ни се налути? Абнормалната активност на Сонцето во 2023 година ги збуни научниците

Од почетокот на 2023 година, има невиден пораст на соларната активност. Додека за цела 2022 година, научниците регистрираа само 7 епидемии со највисока оценка Х (а во 2021 година – само 3 воопшто), до средината на овој февруари, веќе имаше 5 такви!
Друга супермоќна епидемија, исто така класифицирана како класа Х, се случи на 3 март. Тоа доведе до фактот дека радио емитувањето со кратки бранови исчезна во Америка некое време. Според научниците, во моментот зголемувањето на сончевата активност ги надминува предвидените вредности за 20-30%. Можно е овој соларен циклус (25-ти во целата историја на набљудувања) да биде обележан со исклучително силни блесоци и моќни геомагнетни бури.

 

 

Бура од експлозии во атмосферата на ѕвездите

Во последните денови од зимата на планетата беснееше силна магнетна бура која траеше повеќе од еден ден. Започна околу 22:00 часот на 26 февруари и се смири околу 6:00 часот на 28 февруари. По интензитет овој настан не постави рекорд, но сепак е оценет како еден од најсилните во последните години.

Бурата имала планетарен карактер, а причината за неа биле два големи соларни експлозии кои се случиле последователно во ноќта на 25 февруари и ноќта на 26 февруари. Прво, ехото на експлозијата од првиот блесок дојде на Земјата, а потоа, во рок од еден ден, од вториот. Според веб-страницата на лабораторијата за соларна астрономија на Институтот за вселенско истражување на Руската академија на науките и Институтот за соларно-копнена физика на сибирската филијала на Руската академија на науките, влијанието на оваа бура врз здравјето на луѓето и биолошките објекти беше ограничен, иако зависеше од индивидуалната чувствителност.

„Можно деградирање на сателитските комуникации и сигналите за сателитска навигација. Долната граница на зоната на поларната светлина може да падне на географска ширина од 60 степени “, предупредија научниците.
Сончевиот блесок е експлозивно ослободување на енергија од површината на Сонцето и строго кажано, од неговата атмосфера, бидејќи тоа го имаат и ѕвездите. Блесокот е често придружен со исфрлање на материја од сончевата корона – плазма.

 

Ризикот од мозочен удар и срцев удар се зголемува за 19%

Вреди да се обележи дека науката сè уште нема сигурни податоци за влијанието на сончевата активност и геомагнетните бури врз здравјето на луѓето, а терминот „метеосензитивност“ („метеоролошка зависност“) лекарите не го препознаваат како болест. Сепак, имаше студии кои покажуваат можна врска помеѓу овие космички феномени и кардиоваскуларните болести.

На пример, вработените во Универзитетот во Оксфорд ја анализирале сончевата активност веќе 23 години и откриле дека по силните блесоци, веројатноста за мозочен удар и срцев удар се зголемува за 19%. Тие исто така забележале дека ризикот од нарушувања на циркулацијата во мозокот се зголемува за 27%, а менталните болести поврзани со зголемено ниво на агресија и анксиозност се влошуваат.

Но, фактот за влијанието на сончевата активност врз технологијата и одредена опрема е несомнено. Геомагнетните бури предизвикуваат Земјината атмосфера да „набабрува“ и да стане погуста. Поради ова, сателитите и ISS се забавени, а дополнително, наелектризираните честички на сончевиот ветер се способни да ги стават орбиталните летала надвор од акција.

И копнената опрема страда. Во март 1989 година се случи една од најсилните геомагнетни бури во историјата на човештвото. Потоа, во канадската провинција Квебек, електроенергетскиот систем згасна 9 часа, високофреквентните радио комуникации откажаа низ целиот свет, а аурорите (тие укажуваат на возбуда на јоносферата – горниот дел од атмосферата на Земјата) беа видливи во Мексико и Крим.

Конечно, нарушувањето на магнетното поле на планетата може да влијае на навигацијата и безбедноста на бродовите и авионите. Факт е дека сигналот за геолокација, кој се движи од сателитот до потрошувачот (навигатор на море или авион), ја преминува јоносферата, а кога е возбуден, сигналот се расејува. Грешката во навигацијата во овој случај може да достигне 100 метри. За авиони во некои ситуации (на пример, при густа магла), тоа може да биде фатално.

 

 

 

37 илјади епидемии за 11 години

Научниците одамна знаат дека активноста на Сонцето се менува во циклуси. Нивното времетраење е приближно 11 години. Во просек, за време на еден таков циклус, Земјата доживува 600 магнетни бури. И на Сонцето во текот на овие 11 години има околу 37 илјади ракети.

Во 2020 година започна следниот, 25-ти циклус. Како директор на Институтот за копнеен магнетизам, јоносфера и ширење на радио бранови именуван по А.И. Н.В.Пушков РАС Владимир Кузњецов , според некои прогнози, се очекуваше да биде со средна или ниска јачина, иако беше невозможно да се зборува со сигурност за ова.

„Додека Сонцето сè уште не е на максимумот на својата активност. По почетокот на циклусот, мора да поминат 4-5 години за бројот на сончеви дамки (изблесоци) да стане најголем, тогаш овој процес повторно ќе опаѓа, вели научникот. Блесоците на површината на Сонцето се природна, постојано повторувачка појава. Тој е поврзан со формирање и распаѓање на магнетни полиња во неговата атмосфера, а енергијата на најмоќниот блиц може да се спореди со експлозијата на неколку милиони атомски бомби.

Научниците го набљудуваат Сонцето долго време и се соочуваат со оваа мистерија: најекстремните феномени на него се случуваат за време на циклуси кои се оценети под просекот по јачина. Сè уште не можеме да го објасниме овој парадокс. Можеби нема доволно статистика.

Со оглед на тоа што циклусот 25 само добива на интензитет, треба да очекуваме повеќе соларни изливи и геомагнетни бури во наредните години. Според прогнозите на лабораторијата за соларна астрономија на Институтот за вселенски истражувања на Руската академија на науките и Институтот за соларно-земјена физика на сибирскиот огранок на Руската академија на науките, следните магнетни бури ќе удрат на крајот на март, на 26-ти и 30-ти. А на 2 април ќе има уште една.

Какви ќе бидат овие настани се уште не е познато. И се разбира, Сонцето може да направи свои прилагодувања на оваа прогноза.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.