Дали сте поинтелигентни отколку што мислите? Прочитајте ги овие 9 неочекувани знаци на интелигенција и проверете дали е така

Многумина често се фаќаат себеси мислејќи дека не се доволно образовани. Ако сте еден од тие луѓе, честитки – вие сте всушност многу паметни. Фактот дека некоја личност има извонредни ментални способности понекогаш укажуваат на прилично неочекувани работи, на пример, фактот дека сте постојано нервозни или не многу лесно се согласувате со луѓето.

Ние поминавме низ истражувањата на научниците и најдовме некои прилично љубопитни знаци по кои може да се препознае вистински интелектуалец.

Немате многу пријатели

За повеќето луѓе, дружењето со пријателите ги прави посреќни, но не и за високоинтелигентните луѓе. Научниците кои дојдоа до овие заклучоци веруваат дека се е до еволуцијата. Од античко време, попаметните членови на заедницата претпочитале да ги решаваат своите проблеми сами, без да ги вклучуваат роднините.

Во исто време, луѓето со висок коефициент на интелигенција претпочитаат да избираат пријатели врз основа не на духовна блискост, туку на тоа дали потенцијалниот пријател може да ги научи на нешто ново. Сепак, тие се почувствителни на критики и може да се грижат дека се погрешно разбрани од луѓето кои го гледаат светот поинаку.

Можете лесно да го следите времето

Ако можете лесно да препознаете колку е часот без да го погледнете часовникот, тогаш имате извонредна интелигенција. Скенирањето на мозокот покажа дека луѓето со висока интелигенција имаат повеќе бела материја во деловите од мозокот кои се одговорни за планирање и управување со времето. Исто така, подобро ги паметат деталите и појасно го следат ритамот.

Ретко се заљубувате

Луѓето со висока интелигенција потешко се заљубуваат. Една од причините е аналитичкиот начин на размислување, кој не дозволува емоциите да завладеат и го тера човекот да ги процени добрите и лошите страни пред да влезе во врска.

Во исто време, мажите со висок коефициент на интелигенција се сметаат за поверни партнери. Научниците веруваат дека во процесот на еволуција, претставниците на машкото време постепено ја изгубиле полигамијата, бидејќи станале попребирливи во односите со спротивниот пол, бидејќи во современиот свет, за разлика од антиката, промискуитетните врски повеќе не носат толкави задоволства.

Дали ви се допаѓа црн хумор?

Љубовта кон црниот хумор воопшто не ве прави лоша личност. Според научниците, разбирањето на црниот хумор „зависи од когнитивните и емоционалните аспекти“. Резултатите од студијата покажаа дека луѓето со високо ниво на образование и коефициент на интелигенција повеќе сакаат и поинаку го доживуваат црниот хумор.

 

Сакате мачки повеќе од кучиња

Научниците докажаа дека љубителите на кучиња и мачки навистина се разликуваат еден од друг. Првите се поенергични и подружељубиви, а исто така имаат тенденција строго да ги следат правилата. Вторите се позатворени, чувствителни и склони кон неконформизам. Во исто време, љубителите на мачки имале повисоки резултати на тестовите за интелигенција.

Вашите зеници често се зголемени

Нормално, зениците се зголемуваат и намалуваат во зависност од количината на светлина. Но, тие реагираат и на мисловните процеси. Колку побрзо работи нашиот мозок, толку повеќе се шири зеницата.

Високи сте

Постои дефинитивна врска помеѓу високиот раст и интелигенцијата. Научниците спровеле студии со помош на МРИ и откриле дека висината има позитивна корелација со вкупната површина на церебралниот кортекс. Според една теорија, овие 2 параметри се под влијание на истите гени. Во исто време, корелацијата станува послаба кога станува збор за лица со висок социоекономски статус и ниво на образование.

Вие сте лековерни

Паметните луѓе имаат поголема веројатност да им веруваат на другите, додека оние со понизок коефициент на интелигенција имаат помала доверба. Научниците дошле до такви заклучоци откако ги анализирале податоците од истражувањето на јавното мислење. Ова може да се објасни со фактот дека интелектуалците подобро ги разбираат луѓето и затоа имаат тенденција да воспостават односи со оние кои имаат најмалку шанси да ги изневерат.

Вие не се сметате себеси за паметни

Колку е помала интелигенцијата на човекот, толку повеќе тој има тенденција да ги прецени своите ментални способности. На пример, во еден експеримент, учениците кои постигнале најниски резултати на тестот го прецениле бројот на прашања на кои точно одговориле. Оние со највисоки оценки малку го потцениле бројот на прашања на кои точно одговориле.

Според една теорија, луѓето со помали компетенции едноставно немаат доволно знаење за правилно да го проценат своето ниво. А оние чии компетенции се повисоки, ги сметаат задачите со кои треба да се соочат доволно лесни за секој да се справи со нив. Во исто време, нивните сопствени достигнувања не им изгледаат посебни – значи, ситници со кои секој може да се справи.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.