Дали сте попаметни од петтоодделенец? Математичка задача за 10-годишни деца ги збуни возрасните

Математичка задача наменета за петтоодделенци стана вирална откако збуни илјадници луѓе на Интернет.

Задачата, наменета за ученици на возраст меѓу 10 и 11 години, вели: „Клајн прочита 30 страници од книга во понеделник и 1/8 од книгата во вторник. Тој ја заврши преостанатата 1/4 од книгата во средата. Колку страници има книгата?“

 

Решението е на страна 2…