Дали сте слушнале за нихониум, хемискиот елемент чија вредност е поголема од цената на целата планета Земја?

Во светот на хемиските елементи, постојат некои кои изгледаат недостапни за повеќето од нас. Сепак, има и такви кои ги надминуваат сите поими за реткост и вредност. Еден од овие елементи е нихониум. Научникот Максим Биловицки во својата последна студија тврди дека дури и еден грам нихониум чини повеќе од целата планета Земја.
Нихониум, кој ја зазема 113-та позиција во периодичниот систем на Д.И. Менделеев, е радиоактивна супстанција со исклучително кратко време на распаѓање од неколку микросекунди. Овој елемент, кој го нема во природата, може да се добие само со помош на забрзувач на честички. Сепак, процесот на неговата синтеза е исклучително сложен и подразбира ниска стапка на успех од само 0.0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000. Дури и ако научниците успеат да синтетизираат нихониум, тоа ќе биде само неколку атоми.

 

 

Токму поради оваа екстремна реткост, нихониумот ја добива својата неверојатна вредност. Ако некој успее да акумулира цел грам од овој хемиски елемент, неговата цена ќе ја надмине вредноста на целата планета Земја, вклучувајќи ги и сите нејзини природни ресурси. Но, да се одреди точната цена на нихониумот е речиси невозможно.

Максим Биловицки ја процени цената на еден грам нихониум на околу 157 секстилиони долари. Ова е астрономска сума што ве тера да се запрашате со каков необичен и вреден елемент имаме работа.

Така, нихониумот останува недостапен за повеќето од нас. Неговата реткост и вредност го привлекуваат вниманието на научниците и инвеститорите од целиот свет. Овој хемиски елемент изненадува и не потсетува на бескрајната сложеност и разновидност на светот на научни откритија.

 • Сашо напиша:

  И какви физичко-хемијски својства има овој елемент? Зошто би ни бил потребен?

 • Рукишуп напиша:

  Нихониум беше синтетизиран за првпат во 2004 година од страна на Рускиот Научно-истражувачки институт за нуклеарна физика (ЈИНР) и во 2012 година од страна на РIKEN во Јапонија.

  Научниците продолжуваат да го истражуваат нихониумот за да го разберат неговиот хемиски и физички карактер.

 • Коментирај анонимно

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.