Дали сте слушнале за „живиот противотров“? Ова животно може да се спаси од скоро секој отров на светот!

Телото на опосумот е противотров за секој отров. Тој се справува дури и со оние отрови, чии носители никогаш не се наоѓаат во неговото природно живеалиште. На пример, мал опосум го неутрализира опасниот змиски отров со еднаква леснотија и лесно се ослободува од токсините од растителните протеини. Во исто време, на животното дури и не му треба време за рехабилитација, неговото тело ги обработува отровите во нормален режим.

Списанието за отровни животни и токсини откри дека американскиот опосум произведува протеин познат како смртоносен токсин-неутрализирачки фактор (LTNF). И како што истакнува блогот Boing Boing, протеинот LTNF е токму онака како што звучи, бара инаку смртоносни отрови кои влегле во телото на опосумот и ги неутрализира.

Неверојатно, тестовите на опосум LTNF открија дека протеинот дури ги оставил торбарите имуни на отровите од змиите на другите континенти на кои американскиот опосум претходно не бил изложен.

Блогот BittelMeThis навлегува во детали, објаснувајќи дека научниците потоа инјектирале глувци со протеинот LTNF и ги подложиле глодарите на отров од инаку смртоносни суштества, вклучувајќи ги тајландските кобри, австралиските тајпани, бразилските ѕвечарки, скорпии и пчели.

Кога отровот не ги убил глувците, глувците потоа биле изложени на смртоносни отрови, вклучувајќи рицин и ботулински токсин. И повторно, протеинот LTNF можел да го дифузира отровот, оставајќи ги глувците неповредени.

Интересно е што записот во списанието за LTNF беше објавен пред повеќе од две децении. Како што истакнаа неколку читатели, ова покренува прашања за тоа дали придобивките од протеинот ќе бидат применливи за луѓето и зошто резултатите од тестот дури сега стануваат вести.

Како што забележува апстрактот на сопственото списание, „Така, природниот LTNF од серумот на опосум има потенцијал како универзална терапија за труење предизвикано од животни, растенија и бактерии“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.