Дали сте знаеле дека ако јадете месо од сирена ќе станете бесмртни? Но, за жал оваа стара 300 годишна сирена не би можеле да ја изедете, затоа што…

Мумифицираната „сирена“ која се обожава во Јапонија е откриено дека не е ништо повеќе од изработка од ткаенина, хартија и памук украсена со делови од риба.

 

  

 

Суштеството наводно било фатено во Тихиот Океан, кај јапонскиот остров Шикоку, помеѓу 1736 и 1741 година, а сега се чува во храмот во градот Асакучи. Легендата вели дека има моќ да даде бесмртност, а за време на пандемијата Ковид-19 се обожуваше во обид да се заштитат луѓето од вирусот.

Хироши Киношита од Фолклорното друштво Окајама, кој ја осмисли студијата, рече дека крајните резултати ги изненадиле.
Тој рече: „Резултатите од истражувањето покажуваат дека тоа не е така. Според она што сега го знаеме, долната половина од телото е риба, но горната половина не е цицач“.

 

 

Поголемиот дел од горниот дел од телото всушност бил изработен од ткаенина, хартија и памук, иако кожата на рибата се користела на рацете, рамената, вратот и образите. Косата на суштеството е од цицачко потекло, ноктите му се направени од животински кератин, а вилиците се земени од непозната месојадна риба. Не е откриен внатрешен скелет; но има метални игли во задниот дел на вратот и долниот дел од телото. Во меѓувреме, долната половина била изработена со лушпи од риба. За бојадисување на површината на телото се користел песок или јаглен во прав измешан во супстанција слична на паста.

 

 

Во текот на студијата, реликвијата била подложена на рендгенско снимање, КТ скенирање, флуоресцентна рендгенска анализа, ДНК анализа и радиокарбонско датирање. Беше спроведено и набљудување со оптички и електронски микроскопи. Универзитетот за наука и уметност Курашики заклучи дека суштеството е произведено.

Хироши рече дека артефактот најверојатно е создаден за да заработи од јапонската фасцинација со сирените.

„Мумиите на сирените веројатно биле направени во различни делови на Јапонија како спектакл или за извоз во странски земји. Постоеја групи и техничари во Јапонија во тоа време кои ги имаа вештините да ги направат овие сложени мумии. Еден од клучните зборови во моето истражување е побарувачката – мумиите се создадени поради побарувачката“.

 

 

 

Објавувајќи ја студијата минатата година, Киношита опиша дел од религиозното значење на сирените во Јапонија.

Тој рече: „Јапонските сирени имаат легенда за бесмртноста. Се вели дека ако јадете месо од сирена, никогаш нема да умрете. Во многу делови на Јапонија постои легенда дека една жена случајно изела месо од сирена и живеела 800 години. Оваа легенда „Јао-Бикуни“ е зачувана и во близина на храмот каде што е пронајдена мумијата на сирената. Слушнав дека некои луѓе, верувајќи во легендата, јаделе лушпи од мумии од сирени. Постои и легенда дека сирена предвидела заразна болест“.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.