Дали сте знаеле дека некои жени можат да забременат додека се веќе бремени? Еве како се случува тоа!

Постојат најмалку 3 добро познати и потврдени случаи на жени која зачнала бебе откако веќе биле бремени. И не зборуваме за близнаци. Феноменот што го прикажуваме во денешната статија е многу побизарен. Сите овие жени биле сигурни дека ќе имаат едно бебе кога, неколку недели или месеци подоцна, биле шокирани кога дознале дека зачнале уште едно. Ајде да дознаеме повеќе за мислењата на лекарите за тоа како е тоа можно и дали некои од нас се со поголема веројатност да се соочат со овој редок феномен.

 

1. Случајот е исклучително редок, но се случува и покрај сите биолошки шанси

 

 

Бројни фактори ја прават бременоста ужасно искуство, како на пример утринскаста мачнина, грчевите во нозете, металоидите и многу други работи. Но, една од предностите на бременоста е тоа што вие и вашиот партнер не треба да се грижите за контролата на раѓањето, барем 9 месеци. Се верува дека не можете да забремените додека сте веќе бремени.

Но, некои воодушевувачки вести ќе направат да се чувствувате како сè што мислевте за бременоста и плодноста да е превртено наопаку. Како што се испостави, можете технички да додадете уште едно дете на вашиот стомак дури и кога едното веќе се развива.

Двојна бременост, или суперфетација, е многу ретка. Нема ниту статистика колку често тоа се случува, но тоа е можно, според науката. Не треба да се грижите дека тоа ќе ви се случи, само знајте дека тоа не е сосема невозможно. Еве зошто.

 

2. За тоа е потребен посебен трик

Добро познат факт е дека жените престануваат да овулираат за време на бременоста. Некои други фактори ве спречуваат да добиете суперфетација. Тоа е одредена состојба на матката која се прилагодува да носи веќе оплодена јајце клетка и веројатно нема да дозволи друг ембрион да се приклучи на постоечкиот.

Исто така, за време на бременоста, женското тело произведува слуз што го спречува бебето од инфекции и служи како бариера за други работи, како што е повторното зачнување.

За да имате двојна бременост, ќе треба или да овулирате додека сте бремени или да имате поделена или делумно формирана матка. И двете сценарија се толку ретки што лекарите не биле во можност да истражат зошто се случува темелно. Тие се помалку од 10 случаи на овој феномен опишани во медицинската литература, но тој постои и стана предмет на понатамошни откритија.

 

3. Како функционира нормално породување и породување на двојна бременост?

Кога планирате породување, двојната бременост може малку да ги искомплицира работите, но не драматично. Не е исто да си имаш работа со 8-месечен фетус и 3-месечен.

Таквите бебиња можеби се блиски во возраста. Во повеќето случаи, бебињата родени помеѓу 37 и 38 недели се здрави, така што мајката со двојна бременост, теоретски, би можела да закаже породување што е некаде помеѓу проценетите датуми на породување на помладите и постарите бебиња.

Ако двете бебиња се развиваат нормално, можеби нема да има високи ризици за мајката што ги носи. Од друга страна, може да има проблеми ако едниот е значително „помлад“ или помалку развиен од другиот.

Кои се некои бизарни работи што се случиле за време на бременоста во вашето семејство?

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.