Дали сте знаеле дека постојат морски игуани? Нивниот изглед и начин на живот ќе ве фасцинира!

Додека ние тежнееме да ги поврзуваме гуштерите со топла, сува клима, уникатните морски игуани кои живеат на островите Галапагос го поминуваат најголемиот дел од својот живот во морето. Тие излегуваат на брегот само за да се сончаат и се хранат со алги кои се налепени на карпите.

Вишокот на морска сол што влегува во телото на игуаната се излачува со помош на специјални жлезди кои се наоѓаат во нејзиниот нос. Пливајќи под вода, игуаните можат да го задржат здивот еден час, а нивната крв во овој момент тече само до виталните органи за да го зачува кислородот.

Тие главно живеат во колонии на карпести брегови, но може да се видат и во мочуриштата, езерата и плажите. Големите мажјаци ги бранат териториите на краток период, додека помладите мажјаци имаат смислуваат стратегии за размножување. По парењето, женката копа дупка за гнездо во почвата каде што ги положува јајцата, оставајќи ги да се изведат сами по неколку месеци.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.