Дали технологијата нѐ прави поглупави? Нови научни истражувања со шокантни резултати за коефициентот на интелигенција во последнава година

Резултатите од коефициентот на интелигенција во САД се намалија за прв пат по речиси 100 години, покажа новото истражување.

Истражувачите тргнаа да најдат докази дека секоја генерација е попаметна од претходната, познат како „Флин ефект“ – но го открија спротивното.

Научниците од Универзитетот во Орегон и Нортвестерн разгледале речиси 400.000 онлајн тестови за интелигенција направени помеѓу 2006 и 2018 година.
Иако не го наведоа точниот пад, тие рекоа дека најголемо намалување имало кај луѓето на возраст од 18-22 години и кај оние помалку образованите.

 

 

Минатите истражувања сугерираа дека една од причините може да биде зголемената доминација на технологијата во нашиот секојдневен живот, скратувањето на нашето внимание и правејќи нè помалку склони да размислуваме длабоко.

Некои експерти тврдат дека скоковите во технологијата значат дека имаме пристап до повеќе информации од кога било, што ги зголемува можностите за учење и може да не направи попаметни.

Студијата е објавена во списанието „Intelligence“.
Некои вештини, како што се 3Д тестовите за просторно расудување, покажаа пораст од 2011 до 2018 година.

Но, резултатите од вештините како вербално расудување, визуелно решавање проблеми и тестови со нумерички серии беа намалени.

Можеби резултатите „укажуваат на промена на квалитетот или содржината на образованието и вештините за полагање тестови“, напишаа тие во заклучокот. Тестовите за интелигенција не се непромислена мерка за интелигенција и собираат критики, бидејќи тие гледаат само неколку групи на вештини. Други студии во текот на годините покажаа дека ефектот на Флин може веќе да биде обратен надвор од САД.

Студија во Финска покажа дека коефициентот на интелигенција е намален за два поени помеѓу 1997 и 2009 година. Во Франција, резултатите од коефициентот на интелигенција се намалија за 3,8 поени за интелигенција од 1999 до 2009 година. Други места, вклучувајќи ги Велика Британија, Норвешка, Данска и Австралија, открија слични наоди.

Научниците претходно предупредија дека луѓето можеби се влошуваат во размислувањето поради интернетот и социјалните медиуми.

Професорот и научен презентер Џим Ал-Калили рече дека со толку многу информации што ни доаѓаат постојано, сè повеќе можеме да се справиме само со парчиња знаење со големина како што се кратки твитови или видеа од две минути.

Тој изјави  во април минатата година дека и покрај нашето „огромно зголемено научно знаење… човечкиот мозок не станал поголем, поефикасен или подобар отколку што бил пред илјадници години“.

Тој додаде: „Бидејќи ја користиме технологијата овие денови, може да се тврди дека стануваме поглупави. Нашето внимание е пократко, не сме подготвени да трошиме време внимателно да размислуваме за работите или да дискутираме и да дебатираме за идеите.

Претходна студија сугерираше дека децата кои поминуваат помалку од еден час на „iPad“ и други гаџети секој ден, развиле подобар мозок од нивните врсници.

 

 

Истражувачите од Илиноис открија дека двегодишните деца кои го ограничуваат времето на екранот на 60 минути и се занимаваат со традиционална игра најмалку 15 минути дневно, имаат подобра извршна функција отколку малите деца кои поминуваат повеќе време на електроника.

Тие имаа повисоки резултати од нивните врсници за меморија, распон на внимание, одлучување и способност за повеќе задачи.

Се смета дека играњето надвор или со традиционални играчки го преплавува мозокот со крв, ги зголемува крвните садови и ги зајакнува врските на невроните, што им овозможува на децата полесно да стекнат когнитивен развој.

Зјапањето во електрониката, од друга страна, не го стимулира мозокот и се верува дека ја разредува кората на мозокот, кој управува со критичкото размислување и расудување.

Малите деца во САД во просек поминуваат два и пол часа време гледајќи телевизија, iPad, мобилен телефон или видео игри дневно, покажуваат бројките.

Се смета дека времето поминато на екранот на децата значително се зголемило за време на пандемијата кога домашно школување и карантин станаа вообичаени.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.