Дали знаете дека бакнувањето во античко време можело да биде опасно по живот?

Античките жители на модерната Скандинавија се бореле не само да преживеат во суровите услови на каменото доба, туку и против невидливиот убиец – бактериско труење. Студија на поврзана тема беше објавена во списанието Scientific Reports.

 

Меѓународен тим на научници, предводен од Центарот за палеогенетика во Стокхолм, спроведе студија во која ги анализираше забите на 38 остатоци од камено доба во Норвешка и Шведска. Тие пронајдоа постојана ДНК од пет смртоносни бактерии кои можат да предизвикаат труење со храна, менингококна болест, па дури и чума.

„Знаеме кога луѓето почнале да се занимаваат со земјоделство во Скандинавија, но сè уште не знаеме како тоа влијаело на целокупното здравје“, рече Хелена Малмстром од Универзитетот во Упсала.

Истражувачите откриле дека двете најчести бактерии, Yersinia enterocolitica и Salmonella enterica, се пренесуваат преку недоволно варено месо или храна загадена со фекалии. Тие, исто така, идентификуваа Neisseria meningitidis, која се шири со бакнување и може да предизвика менингококна болест.

 

Постојат шест главни типови на микроби: бактерии, археи, габи (квасец и мувла), алги, протозои и вируси. Некои микроби, како што се пробиотиците, помагаат во одржувањето на човечкото тело здраво, додека други можат да направат да се чувствуваме болни.

„Најдовме две заразени лица погребани на Battle Axe во Линкопинг и можно е да сме сведоци на причината за нивната смрт“, рече Нора Бергфелд од Универзитетот во Стокхолм.

Најраниот откриен случај на чума предизвикана од Yersinia pestis е забот на возрасна жена во јужна Шведска. Истражувачите откриле и C. botulinum и C. tetani, кои можат да предизвикаат ботулизам и фатална инфекција.

Истражувачите забележуваат дека сите овие инфекции, кои биле пронајдени во ДНК од камено доба, се релативно лесни за лекување со модерната медицина, но во тоа време тие веројатно биле фатални за нашите предци.

„Колку повеќе луѓе комуницирале еден со друг, толку е поголема веројатноста тие да се заразат едни од други. Но, дури и ако најдеме бактерии кои можат да влијаат на општествата како што е Yersinia pestis, инфекциите што се шират преку храната се најзабележливи во начинот на живот во оваа студија“, заклучува директорот на истражувачки проект Андерс Гетерстром.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *