Дали знаете дека и месечината може да создаде виножито? Месечево виножито!

Како што знаеме уште од детството, појавата на виножито е предизвикана од прекршувањето на светлината во капките вода во атмосферата. Како по правило, се појавува за време на дожд во комбинација со силно сјаење на сонце. Но, не секогаш сонцето е важен елемент на виножитото – ако месечината е доволно полна, нејзината светлина може да создаде и виножито и ова е неверојатна глетка.

Освен разликата во изворот на светлината, неговото формирање е исто како и за сончевото виножито: тоа е предизвикано од прекршувањето на светлината во многу капки вода, како дождовница или водопад.

 

Лунарното виножито е многу побледо од сончевото

Лунарното виножито е побледо од сончевото, поради помалото количество на светлина што рефлектира од површината на Месечината. Бидејќи светлината е обично премногу слаба за да ги возбуди рецепторите за боја на конусот во човечките очи, човечкото око е тешко да ги препознае боите во месечината. Како резултат на тоа, месечината често се чини дека е бела. Сепак, боите во месечината се појавуваат на фотографиите со долга експозиција.

Се јавува на места каде што има водопади и магливи ноќи

Ова виножито се појавува на места каде што има водопади или каде често се случуваат магливи ноќи за време на светла полна месечина. На пример може да се види на Нијагарините Водопади, Калифорнија, водопадите Камерленд, Кентаки, облачните шуми на Костарика. Водопадите Викторија на границата помеѓу Замбија и Зимамбве се најпознати по лунарното виножито.

 

Треба многу фактори да се поклопат за да се создаде месечево виножито

Месечевите виножита најлесно се гледаат кога Месечината е најблиску до нејзината најсветла фаза на полна месечина. За да имаат најголема можност да се појават, Месечината мора да биде ниско на небото (на надморска височина помала од 42 степени, по можност пониска) и не смее да биде заматена од облак. Покрај тоа, ноќното небо мора да биде многу темно. И, се разбира, мора да има капки вода (на пр. од дожд или прскање) спроти Месечината. Оваа комбинација на барања ги прави месечевите виножита многу поретки од виножитата произведени од дневната сончева светлина.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.