Дали знаевте дека во Јапонија на училиште може да ви предаваат РОБОТИ, доколку не сакате да излезете од дома, поради анксиозност?

Во јапонскиот град Кумамото во југозападниот дел на земјата, властите се подготвуваат да воведат иновативен проект кој би можел да го промени пристапот кон образованието и да им помогне на тинејџерите да се справат со социјалната анксиозност. Аватарите на роботите ќе станат виртуелни претставници на учениците, обезбедувајќи им можност да учат на далечина.

 

 

Проблемот со отсуството меѓу тинејџерите во јапонските училишта добива ново решение – роботски аватари. Младите луѓе кои страдаат од социјална анксиозност ќе можат да учат без да излезат од дома. Овој иновативен пристап има за цел да се бори против растечкиот проблем на отсуство од работа и социјална изолација.

Аватар роботите се опремени со се што е потребно за ефективно учење на далечина. Тие се опремени со микрофони, звучници и камери за да се создаде најреално можно искуство за учење. Со помош на интегрирани таблети сместени во „градите“ на роботите, учениците од училиштата ќе можат активно да учествуваат во дискусии и комуникација со наставниците и врсниците.

Пилот-проектот треба да започне во ноември 2023 година, а првите очекувани резултати се очекуваат во март 2024 година. Трошоците за овој проект се веќе вклучени во буџетот за 2023 година и изнесуваат околу 10,55 илјади долари.

Главната цел на овој проект е да се намали нивото на анксиозност кај учениците, особено оние кои ја преживеале пандемијата и имаат потешкотии да се прилагодат на редовното образование. Овој иновативен пристап може да биде вистински пробив во образовниот систем, прилагодувајќи го на современите општествени предизвици и помагајќи им на децата да пристапат до образованието без оглед на околностите.

Ваквите иницијативи покажуваат дека технологијата може да игра важна улога во создавањето на попристапна и инклузивна средина за учење каде секој ученик може да го достигне својот потенцијал без да мора да биде физички присутен во училницата.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *