Де-истребување на волнениот мамут до 2028 година? „Colossal Biosciences“ планира да комбинира ДНК од изумрени видови со живи азиски слонови за да роди младенче, што би можело да живее во некоја племенска земја

Последните волнени мамути изумреа пред околу 4.000 години, но ако луѓето од „Colossal Biosciences“ го откријат новиот пат, ново теле ќе се роди до 2028 година.

 

 

 

Научниците од компанијата имаат за цел да го обноват геномот на волнениот мамут користејќи примероци од откопани примероци, пополнувајќи ги празнините со ДНК од современите азиски слонови. Тие потоа треба да ги наведат волнените мамути ембриони во сурогат слонови и да најдат племенски и владини партнери спремни да и дозволат на компанијата да ослободи од „повторно диви“ – волнени мамути во нивната земја.

Двата вида делат 99,6 отсто од нивниот геном, така што ова не е толку големо како што може да звучи.

Колосалниот извршен директор и ко-основач Бен Лам изјави за DailyMail.com: „Тоа е многу харизматично суштество. Треба да имаме толку среќа што по 10.000 години од сега луѓето нè сакаат исто како што ги сакаме мамутите“.
Со топењето на вечниот мраз во Арктичкиот круг, се изложуваат и се откопуваат остатоци од се повеќе волнени мамути, вклучително и оние чија кожа и крзно се лепеа за сите овие години. Овие примероци го обезбедуваат потребниот генетски материјал.

 

 

По реконструкцијата на генетскиот код на волнениот мамут, тие планираат да го вметнат во донаторски јајце клетки од азиски слонови, да ги оплодат ембрионите ин витро и да ги всадат во сурогати.

Првиот волнен мамут на 21 век можеби е роден од азиски слон. Додос и тилацини (тасманиски тигри) се исто така на списокот за деизумирање, но волнениот мамут е водечки напор на Колосал. На крајот, популациите на волнени мамути ќе станат свој дом на тундра, рече Лам. И компанијата е „многу сериозна“ за своите цели.

Од неговото лансирање во 2021 година, персоналот на „Colossal“ се зголеми на 115 научници со полно работно време и 60 надворешни соработници.
Според Лам, компанијата собрала 225 милиони долари средства од големи инвеститори, вклучувајќи ги Томас Тул, Тим Дрејпер и Боб Нелсон, како и инвестициските фирми за влијанието врз животната средина „At One Ventures“ и „Climate Capital“.

Но, компанијата мора да исполни многу пресвртници пред волнените мамути да се вратат во живот.

„Колосал“ тврди дека однесувањето на волнениот мамут во потрага по храна ќе ги наполни пасиштата на тундра, а за возврат ќе зароби тони атмосферски јаглерод и ќе го зачува топењето на вечниот мраз. Некои од нивните надворешни научни соработници објавија студии за тоа, но други научници објавија истражување во кое заклучуваат дека напорите за де-изумирање се нето загуба во форма на изгубени научни ресурси.

„Јас не сум против науката за клонирање, но сум против тоа да се издигне како решение за проблемите со зачувување или дури и климатските промени“, изјави за DailyMail Џозеф Бенет, вонреден професор по биологија и еколошка и интердисциплинарна наука на Универзитетот Карлтон во Отава.

„За жал, тоа може да има нето негативно влијание, бидејќи финансирањето се привлекува кон ризични и неефикасни техники“.

Лам одговори на оваа точка велејќи дека „Colossal“ носи приватни инвеститори, не одзема ништо од финансирањето на научни грантови. Покрај волнениот мамут, „Колосал“ работи и на враќање на птицата додо, како и на тилацинот, кој бил ловен до истребување во првата половина на 20 век.

 

 

Смртта на тилацинот се засноваше на лоши информации: фармерите од Тасманија веруваа дека тоа ги убива нивните овци, па австралиската влада издаде награда за животните.

Но, плимата се сврте во нејзина корист, бидејќи научниците и јавноста подобро ја разбираат важната улога на предаторите на врвот во зачувувањето на рамнотежата на екосистемите. И разговорите со локалните власти, индустриските групи и домородните заедници дадоа две потенцијални локации за повторно дивина, рече Лам.

Една неодамнешна анкета за проектот за уништување на тасманиските тигари на Колосал покажа дека 77 отсто од 3.012 испитаници одговориле со „Да“ на прашањето „Дали научниците треба да се обидат да ги вратат тилацините од исчезнување?“.

Лам рече дека не сака да ги убеди преостанатите 23 проценти, туку да слушне зошто гласале „Не“ (10 проценти) или „Несигурни“ (13 проценти).

На крајот на краиштата, ако не можат да ја уверат јавноста дека ослободувањето на изумрените животни назад во дивината ќе биде безбедно и ефективно, тогаш целиот нивен проект е мртов по враќањето. Досега, врз основа на средбите со локалното население, знаците се добри, рече Лам.

„Времето ќе покаже дали тие соработки ќе се одржат, но раните показатели се многу позитивни“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *