Десетте најзначајни копии на Ајфеловата кула ширум светот

Дали знаевте дека има повеќе од 80 близнаци на Ајфеловата кула, изградена од францускиот инженер Густав Ајфел за првата светска изложба во Париз во 1889 година. Оваа привремена градба толку ги импресионираше посетителите, а во следните години и гостите на главниот град на Франција, што не само што беше сочувана и внимателно одржувана, туку и активно копирана, создавајќи свои чуда на инженерството кои станаа архитектонски споменици. И дури и ако тие не се толку познати и популарни како прототипот, и не го одразуваат сонот на Ајфеловата, но секој од нив има слична структура, може да изненади и привлече внимание.

1. Копија од Ајфеловата кула Тексас, САД

Постојат неколку градови во светот по име Париз, вклучувајќи еден во Тексас и еден во Тенеси. Најверојатно, појавата на главната атракција на оригиналниот град во неговите близнаци ги предизвикува приближно следните мотиви: „Секое место наречено Париз треба да има своја Ајфелова кула“. Следејќи ја оваа идеја, во Тексас Париз, повеќе од сто години подоцна (1993), се појави сопствена кула, чиј белег беше каубојска капа закачена на нејзиниот врв.

 

2. Копија од Ајфеловата кула на врвот на планината Горбеа (Северна Шпанија)

Копија од светскиот белег се појави на неочекувано и тешко достапно место, на надморска височина од околу 1,5 илјади метри надморска височина во Баскија, во северна Шпанија. Тие изградија сопствена Ајфелова кула на врвот на Монте Горбеа во 1994 година, на територијата на Националниот природен парк, дизајнирана да ја зачува неверојатната разновидност на флората и фауната. Но на нејзиниот изглед можат да се восхитуваат само алпинисти и ентузијасти.

 

3. Копија од Ајфеловата кула во Прага (Чешка)

Додека во Париз сè уште беснееја жестоки дискусии за новоотворената Ајфелова кула, Чешкиот народ започна да гради слична кула во Прага, која беше завршена само 2 години по оригиналот. Радиокулата Петрин има многу скромна големина (сега делува како палуба за набљудување), но имајќи предвид дека е поставена на врвот на еден рид, на нејзиниот изглед е додадена нејзината монументалност, а можностите на палубата за набљудување значително се зголемиле. Од нејзината височина се отвора прекрасен поглед на реката Влатва и градскиот пејзаж.

 

4. Копија од Ајфеловата кула во Блекпул (Велика Британија)

Импресивната кула во британскиот град Блекпул е најстарата позната реплика на Ајфеловата кула. Изграден во 1894 година, тој стана најпопуларна атракција на крајбрежниот град. Неговата висина е 158 метри (висината на оригиналот е 324 метри).

 

5. Копија од Ајфеловата кула во Лас Вегас (Невада, САД)

Во вистински стил на Лас Вегас, репликата на Ајфеловата кула е убедливо најимпресивната и најреална почит на оригиналната структура што ја краси француската престолнина со децении. За глобално ремек дело, значајна е и локацијата – веднаш до хотелот Париз. Таму посетителите можат да се восхитуваат на импресивни копии на Париската опера и Лувр.

 

6. Копија од Ајфеловата кула во Токио (Јапонија)

Јапонската верзија на Ајфеловата кула сама по себе стана енергична градска знаменитост, бидејќи нејзините креатори направија огромни напори за да ја направат структурата да се истакне на хоризонтот на Токио. Токиската кула, која има импресивна висина од 333 метри (повисока од оригиналот), е обоена во црвено-бело, а тоа е направено не толку за да се привлечат туристи, туку за да се обезбеди безбедност на воздушниот сообраќај.

 

7. Копија на Ајфеловата кула во Тиандухен (Кина)

Кина не би била Кина доколку не се обидат да направат реплики на најпознатите архитектонски знаменитости во светот. Во 2007 година, Кина, како дел од амбициозниот проект за изградба на цел град кој се состои само од светски ремек-дела на архитектурата, наречен Тиандученг, изгради не само копија на Ајфеловата кула, туку и историскиот дел од градот беше подигнат заедно со Елисејските полиња, примери на исламска архитектура и многу други предмети.

 

8. Копија на Ајфеловата кула во Сиднеј (Австралија)

Сиднеј има своја импресивна знаменитост од 1939 година. И иако идејата за копирање на светско ремек-дело не беше воопшто нова, таа толку го трансформираше канцеларискиот центар на AWA Tower, на кој се појави, што долги години беше миленик на височината на целата земја, сè додека не беа изградени се поголеми облакодери.

 

9. Копија од Ајфеловата кула во Рига (Латвија)

Прилично слободна интерпретација на реплика на Ајфеловата кула се наоѓа во латвискиот град Рига. Со 369 метри, кулата е највисоката кула за емитување во ЕУ и е дом на воодушевувачка палуба за набљудување која нуди неверојатен поглед на околината.

 

10. Копија на Ајфеловата кула во Лахоре (Пакистан)

Една од најреалните реплики на Ајфеловата кула од 80 можни копии на познатото париско ремек дело се наоѓа во Пакистан. Сместена во популарната туристичка област Бахрија, убавината висока 80 метри е и одлична позадина за селфи и палубата за набљудување која нуди незаборавна панорама на градот, која не може да се спореди со ништо видено на земјата.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *