Девет кујнски трикови кои ќе ве изненадат со својата едноставност

Дали сè уште го сметате готвењето за најлошата казна во вашиот живот? Веројатно, едноставно немате корисни трикови во вашиот арсенал што би го олесниле животот во кујната. Споделувам неколку корисни трикови кои веќе ги ценат стотици домаќинки. Можеби тие ќе го променат начинот на кој размислувате за кујната.

Трик 1: Покријте ја тортата со хартија за готвење

Дали ретко ги воодушевувате пријателите и семејството со печива бидејќи тие секогаш горат? Постои одлично решение кое ќе помогне да се избегне таков непријатен исход. Доколку забележите дека внатрешноста на колачот сè уште не е готова, но горниот дел веќе почнал да гори, или исклучете ја горната топлина во рерната или, доколку апаратот нема таква функција, покријте ги печивата со пергамент хартија (хартија за готвење). Само прво натопете ја со овда. Благодарение на овој едноставен трик, вашиот десерт нема да изгори одозгора и ќе остане нежен и воздушен внатре.

Трик 2: Исечете јајца со влажен нож

Една од наједноставните и најбрзите закуски се полнетите јајца. Филот може да биде многу разновиден, почнувајќи од банална жолчка со мајонез и лук, па завршувајќи со паста од авокадо. Меѓутоа, за јадењето навистина да изгледа апетитивно и да стане вистинска декорација за вашата трпеза, и покрај едноставноста на подготовката, важно е правилно да ги исечете јајцата. За да спречите нивно распаѓање во текот на процесот, намокрете го ножот во ладна вода. Така, белката и жолчката ќе останат недопрени, а половините од јајцето ќе бидат совршено изедначени.

Трик 3: Варете зелен зеленчук во вода со сода

Со популаризацијата на правилната исхрана, брокулата и спанаќот станаа неверојатно актуелни. Содржат големо количество витамини, минерали, позитивно влијаат на функционирањето на гастроинтестиналниот тракт, го забрзуваат метаболизмот, ги отстрануваат токсините од телото, го намалуваат нивото на холестерол и слично. Но, многу е важно да научите како правилно да ги користите.

Таквиот зеленчук и билки не треба долго да се варат – само ставете ги во врела вода неколку минути, а потоа префрлете ги во сад со ладна вода и коцки мраз. Ова ќе помогне да се зачуваат корисните материи содржани во нив колку што е можно повеќе. За да спречите брокулата и спанаќот да ја изгубат убавата смарагд боја за време на готвењето, додадете една кафена лажичка сода во тава со вода. На овој начин производите ќе го задржат својот свеж и апетитен изглед.

Трик 4: Во котлетите додадете два вида кромид

Постојат многу рецепти за котлети, бидејќи секоја домаќинка има своја технологија за готвење и тајни состојки. Доколку барате ново решение за сечие омилено јадење, обидете се да додадете два вида кромид на меленото месо – половина сиров, а половина пржен на путер. На овој начин готовите котлети ќе испаднат особено сочни, нежни и ароматични.

Наместо леб, можете да додадете и рендана тиквичка. Тоа не само што ќе додаде сочност на садот (котлетите буквално ќе се стопат во устата), туку и значително ќе ја намали неговата калорична содржина. Затоа, доколку сте на диета или се придржувате до правилна исхрана, земете го предвид рецептот за котлети со мелено пилешко филе и тиквички.

 

Трик 5: Додајте сок од зеленчук во супата

Чаша топла супа никогаш не е премногу, бидејќи е вистински празник за желудникот, особено по празниците. За да го направите јадењето поздраво, ароматично и побогато со витамини, додадете сок од зеленчук во супата. Можете да исцедите мала количина од моркови, зелка или дури и домати – изберете го вашиот избор. Количината исто така ќе варира во зависност од вашите преференци за вкус.

Трик 6: Прво испржете ги тестенините, а потоа згответе ги

Тестенините се одличен доручек, ручек, вечера, зависи кој што преферира. Но, најчесто многу лесно може да се преварат и да станат тесто. Ако ви здодеа да им го послужувате ова јадење на членовите на семејството, обидете се прво да ги испржите тестенините во топла тава намачкана со растително масло или путер, а потоа да ги додадете во тавата со останатите состојки. Изненадувачки, по „претходно варење“ тестенините стануваат многу посилни и добро ја задржуваат својата форма.

 

Трик 7: Направете здраво поховано јадење со јаткасти плодови

Похованите јадења се неверојатно вкусни. Не за џабе тие речиси целосно го пополнуваат менито за брза храна. Сепак, високата содржина на калории не ви дозволува да ги готвите секој ден за себе и вашето семејство. Покрај тоа, таквата храна не е многу здрава.

Доколку не сте подготвени да се откажете од ваквите јадења, но сакате тие да донесат повеќе придобивки за вашето тело, заменете ја презлата со јаткасти плодови. Тие создаваат вкусна крцкава кора и додаваат интересни ноти. Јаткастите плодови особено добро одат со месото – имајте предвид.

 

Трик 8: Потопете ја јаболката за тортата во брашно

Кога ќе започне сезоната на јаболка, шарлот со јаболка станува најпопуларниот десерт. Постојат многу рецепти за ова јадење, но сите се едноставни, брзи и не бараат голем број состојки. Меѓутоа, домаќинките често се соочуваат со еден проблем: за време на процесот на готвење, јаболката тонат на дното на тавата, и не само што го расипуваат изгледот на десертот, туку и се држат за пергаментната хартија. За да не се случи тоа, обавезно превртете ги парчињата јаболка во брашно, па дури потоа ставете ги во тестото. Така нема да потонат на дното на печивата, туку ќе останат во средината.

 

Трик 9: Сварете кафе со сол

Можеби еден од најароматичните, најбогатите и највкусните видови на заживувачки пијалоци е турското кафе. Ако често го готвите за себе, членовите на семејството или гостите, земете ја предвид една мала тајна што баристите често ја користат во својата работа. Кога кафето е готово, додадете прстофат сол во шолјата. Оваа состојка помага вкусот на пијалокот да се развие што е можно повеќе, без да го прави солен. Вистинските познавачи советуваат да не се користат повеќе адитиви, како шеќер, крем или сируп. Само така можете да уживате во вистинскиот вкус на кафето.

  • Петар напиша:

    ПохУвано, не похОвано,
    ЈаболкОто, не јаболкАта,
    Задолжително, не Обавезно.
    Тотално сте неписмени. Дно.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *