Дигитални пријатели во секојдневниот живот и уште 4 неверојатни технологии кои ќе бидат тука до 2100

Годината е 2100 година, а луѓето живеат во подземни градови и се потпираат на ментори за вештачка интелигенција за да донесуваат одлуки.

Иако сценариото звучи како заплет на научно-фантастичен филм, тоа би можело да биде нашата реалност, велат експертите.

Ед Џонсон, извршен директор и ко-основач на PushFar, рече: „Во 2100 година, нашите животи не се само испреплетени со технологијата; тие се водени, обликувани и менторирани од неа“

Како технологијата ќе го промени светот на иднината?

Подолу се пет работи што ќе се случат до средината на овој век – добро и зло.

Меѓу нас ќе живеат „дигитални луѓе“.

Хуманоидните роботи и „дигиталните пријатели“ ќе живеат заедно со луѓето, при што роботите ќе преземаат задачи, вклучително и хирургија и едноставно да им прават друштво на луѓето.

Роб Симс, ко-основач и извршен директор на Sum Vivas, рече: „Технологијата ќе се развие за целосно да ги поддржува дигиталните луѓе без потреба од инструкции, едукатори или поддржувачи, а придружниците (дигиталните пријатели) ќе бидат дел од секојдневниот живот“.

Дигиталните луѓе со ВИ и роботските хуманоиди ќе бидат дел од секојдневниот живот; тие ќе преземат различни задачи, почнувајќи од секојдневните – вадење ѓубре или миење – до комплексот, како што се образование на високо ниво или сложена операција на мозокот.

„Менторите“ на вештачката интелигенција ќе одлучуваат што прави секој, вклучително и нивната работа

Во иднина, „менторите“ на вештачката интелигенција ќе го придружуваат секој човек, донесувајќи одлуки за нив, вклучително и која работа да ја заврши, рече Ед Џонсон.

„Поминаа деновите на агонија за големи и мали избори. Менторите со вештачка интелигенција од 2100 година ја користат моќта на квантното пресметување, обработувајќи бесконечни можности додека трепнеш. „Поставете им прашање и тие не ги предвидуваат само исходите; тие ги анализираат потенцијалните патишта, веројатности и последици, нудејќи насоки втемелени во огромната област на податоци што го дефинираат нашиот меѓусебно поврзан свет. Веќе не треба да мерите која работа да ја преземете; вашиот ментор за вештачка интелигенција ќе ја заврши работата наместо вас, оставајќи ви ги сите информации што ви се потребни за да ја донесете конечната одлука. “, продолжи Џонсон.

Градовите ќе се преселат под земја

До 2100 година, просторот над земјата ќе биде највисок, толку многу градска инфраструктура ќе се движи под земја, со тунели ископани од роботи.

Роботите ќе копаат тунели, а геодетите ќе користат проширена реалност за мапирање на нови простори за живеење и згради под земја, рече роботската компанија HyperTunnel, која е пионерска на нови технологии за правење тунели.

Сега, ја имаме технологијата да ја промениме планетата со нова инфраструктура за комунални услуги, транспорт и енергија, испорачувајќи ги идните мегаградови.

Плановите за подземни згради веќе се прават, со Мексико Сити, превртена пирамида од 65 ката инспирирана од пирамидите на Ацтеките, која е планирана да помогне да се намали загриженоста за просторот во центарот на градот.

Дизајнирани од BNKR Arquitectura, ваквите дизајни би можеле да станат почести во преполниот свет опустошен од зголемените температури.

 

Камерите ќе ставаат водени жигови на видеата поради тоа што фалсификувањето е вообичаено

Владите ќе ги принудат производителите на камери да вклучат дигитални водени жигови за луѓето да можат да им „веруваат“ на видеата, бидејќи фалсификатите стануваат неконтролирани и невозможно да се разликуваат од вистинското.

Тим Калан, главен директор за искуство во безбедносната фирма Сектиго, изјави: „Со забрзувањето на длабоката лажна технологија, луѓето повеќе нема да можат да веруваат во автентичноста на дигиталниот запис, без разлика дали станува збор за фотографија, видео или гласовна снимка. Со оглед на нашето сегашно потпирање на дигитални записи во нашите правни, безбедносни и дигитални системи, луѓето повеќе нема да можат да веруваат во она што го гледаат без решение. Ова е причината зошто до 2100 година, сите форми на уреди за снимање ќе имаат вграден шифриран временски печат, кој ќе делува како воден печат во моментот на снимање. Овие шифрирани водени жигови ќе ги одвојат автентичните слики од длабоките фејкови за да ја обноват дигиталната доверба во сликите, видеата и снимките“.

Децата ќе одат во виртуелни училишта и ќе ги учат аватари

„Менторите“ на вештачката интелигенција ќе се грижат за образованието на децата, изведувајќи часови во VR каде децата патуваат во времето, рече Нимеш Пател, извршен директор и основач на образовната компанија Кабуни.

„Замислете свет во кој камен-темелникот на образованието не е училиштето со тули и малтер, туку учител по аватари – каде што г-ѓа Томпсон не е само име, туку лик суперхерој во виртуелно царство, вешта за вештачка интелигенција, страсна за VR. и водич до ѕвездите“, продолжи тој.

„Ова е образованието од 2100 година: извонредно, експанзивно и мултисензорно. Овде, студентите се искачуваат на лифтовите на виртуелниот простор за да учат астрофизика, да се движат низ времето до лекции за историја во живо и да се поврзат со ментори за вештачка интелигенција за персонализирани искуства за учење“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *