Диносаурусите имале крилја? Опашка од диносаурус покриена со пердуви пронајдена во парче смола

Порано мислевме дека диносаурусите што одамна постоеле на Земјата повеќе личат на модерни крокодили, гуштери, игуани. Според нас, ова се влекачи со мазна кожа, целосно лишени од вегетација. Сепак, научниците открија нешто што може да го уништи овој стереотип и да ја промени идејата за живи суштества кои ја населувале планетата во античко време.

 

Од крајот на 20 век, археолозите пронашле многу остатоци од диносауруси, што потврдува дека претставниците на некои од нивните видови имале пердуви. Пердувите се слабо зачувани, поради што ваквите неверојатни наоди се појавија доцна, бидејќи нивното откривање е можно само со употреба на модерна технологија. Каков беше триумфот на научниците кога не пронајдоа фосилизирани остатоци, туку опашка од диносаурус со пердуви на неа во смола, артефакт практично недопрен од времето!

Впечатливиот пример не е пронајден за време на ископувања или научна експедиција на изгубени места, туку на пазарот во Миткиина, град во Мјанмар. Продавачот немал поим за вредноста на предметот ставен на продажба. Опашката на млад целуросаур е зачувана во фосилизирана смола. Се чини дека гуштерот ненамерно ја заглавил опашката во лепливата маса што тече по стеблото на дрвото, а за да се ослободи бил принуден да изгуби дел од телото. Според анализата, староста на откритието е најмалку 99 милиони години.

Коелуросаурусите се најбројната група на грабливи диносауруси, во која особено биле застапени Тираносаурусите Рекс. Повеќето научници веруваат дека сите членови на групата имале пердуви и можеби биле светли. Значи, нашата идеја за појавата на античките предатори е превртена наопаку.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.