Дознајте зошто е важно пронаоѓањето на овој рудник за ретки метали од Арктикот и каква врска има тоа со Европската економија?

Најголемото наоѓалиште на ретки метали е откриено во шведскиот дел на Арктикот. Ваква информација на својот портал објави рударската компанија „ЛКАБ“.
Вкупно, на листата на метали се 17 елементи кои се барани во производството на електрични возила и други индустрии. Меѓу овие метали се скандиум, итриум, лантан и лантаниди.

 

 

Во моментов, Кина произведува најмногу ретки метали. Во Европа овие елементи не се минирани и покрај големата побарувачка за нив.

Сега „ЛКАБ“ ќе инвестира многу во истражување на откриеното наоѓалиште. Според експертите, овој процес ќе трае неколку години.

„Ова е најголемото познато наоѓалиште и може да биде важен елемент во производството на критични суровини кои се апсолутно суштински за зелената транзиција“, рече Јан Мостром, претседател на компанијата.

 

Шефот на шведското Министерство за енергетика Еба Буш истакна дека новите рудници ќе овозможат гасификација на земјите од ЕУ. Така, државите повеќе нема да зависат од Кина и Русија.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.