Древен човечки вид наречен „Лео Хобит“ можеби сѐ уште живее во шумите на островот Флорес, велат научниците

Во 2003 година, на индонезискиот остров Флорес, археолозите бараа докази за миграцијата на современите луѓе од Азија во Австралија кога наидоа на мал, речиси целосен скелет на изумрен човечки вид кој стана познат како „Homo floresiensis“. Во чест на малите суштества од Ј.Р.Р. Толкин го нарекоа овој вид хобит.

 

 

Првично се мислеше дека овој вид преживеал релативно неодамна, пред околу 12.000 години, но понатамошната анализа го одложи овој датум за околу 50.000 години.

Пензиониран професор по антропологија на Универзитетот во Алберта верува дека доказите за континуираното постоење на видот можеби биле занемарени, а хобитот можеби сѐ уште е жив денес, или барем живите го паметат.
Во една статија за списанието „Scientist“ во која се промовира неговата претстојна книга „Помеѓу мајмунот и човекот“, Грегори Форт тврди дека палеонтолозите и другите научници ги превиделе локалните преданија и приказните за „човек-мајмун“ кој живее во шумите на Флорес.
„Мојата цел со пишувањето на книгата беше да најдам рационални и емпириски потврдени факти за постоењето на Лео“, напиша Форт во статијата. „Тие вклучуваат извештаи за видувања од повеќе од 30 очевидци со кои лично разговарав. И дојдов до заклучок дека најдобриот начин да го објаснам она што ми го кажаа е дека хомининот кој не е сапиенс преживеал на Флорес до денес или исчезнал неодамна.
Тој пишува дека народната митологија на народот Лав кој го населува островот, содржи приказни за луѓе кои се менуваат во животни додека се движат и се прилагодуваат на нови средини, што тој ги споредува со наследството на стекнатите физички карактеристики.

 

Научникот ги идентификува овие суштества како животни без сложениот јазик или технологија што ја поседуваат луѓето. Сепак, забележана е нивната сличност со луѓето.
Во моментов, научниците веруваат дека видот „H. floresiensis“ живеел пред 50.000 години. Но, Форт инсистира на тоа дека домородните знаења треба да бидат вклучени во проучувањето на еволуцијата на хоминините.
„Се сомневам дека инстинктивно го сметаме постоењето на луѓето од мајмуните Флорес за целосно измислено. Но, земајќи го сериозно она што го велат луѓето, не најдов добри причини да го сфатам истото“, заклучува тој. „Она што тие го велат за овие суштества, вклучително и други докази, е целосно во согласност со преживеаните видови хоминини или со оние кои исчезнале во последните 100 години.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *