Древен шумски свет е откриен 182 метри длабоко во дупка во Кина. Што сѐ крие оваа подземна мистерија?

Огромен древен шумски свет е откриен 182 метри под земја, во пештера во Кина.

 

 

 

Подземната мистерија беше случајно пронајдена во еден кинески „Геопарк“ од тим научници за истражување на пештерата, во мај минатата година. Феноменот во Кина е познат како „тианкенг“ или „небесна јама“.
Глобалниот геопарк на УНЕСКО Леје Фенгшан, каде што е пронајдена дупката, се наоѓа во автономниот регион Гуангкси Жуанг, југозападна Кина.

 

 

Геопаркот е опишан на веб-страницата на УНЕСКО како „првенствено седиментен со повеќе од 60% од девонски до пермиски карбонатни карпи со дебелина од 3000 метри“. Познато е по тоа што е „територија на пештери и територија на најдолгиот природен мост во светот“.
Истражувачите велат дека примитивната шума може да биде дом на претходно неидентификувани растителни и животински видови, пишува „The Washington Post“.

Џиновските дупки не се невообичаени за области како оваа во Кина. Кинеската државна новинска агенција Ксинхуа објави официјален извештај во кој се наведува дека новото откритие го зголемува бројот на 30 дупки.

 

 

Џанг Јуанхаи, постар инженер во Институтот за карстна геологија на Кинескиот геолошки институт, исто така изјави за Ксинхуа дека локацијата има „добро зачувана примитивна шума на дното“ и три пештери во нејзините ѕидови. Тие додадоа дека дупката е со должина од 93 метри, ширина 45 метри и длабочина 58 метри.

 

 

Чен Ликсин, водач на тимот за експедиција на пештерата Гуангкси 702, рече дека растенијата со густа сенка се до рамо и рече дека древните дрвја што растат на дното се високи скоро 12 метри.  Експедицијата на пештерата ја заврши тим кој слезе повеќе од 30 метри и „пешачеше неколку часа за да стигне до дното на јамата“.

Пејзажот во Геопаркот е карстно подрачје, што значи дека е составен од варовник.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *