Дури и мала количина преработено месо го зголемува ризикот од болести: Ново големо истражување предупредува дека не постои „безбедна“ доза
Една нова обемна анализа на повеќе од 70 истражувања покажува дека секоја количина преработено месо – дури и најмала – го зголемуваат ризикот од сериозни болести како дијабетес, срцеви заболувања и рак на дебело црево. Науката е јасна: нема „безбедна“ граница за консумација на преработено месо.
Содржина:
Преработеното месо е најопасно, па дури и во минимални количества
Истражувачите од Универзитетот во Вашингтон прегледаа податоци од неколку милиони луѓе и три главни здравствени проблеми: тип 2 дијабетес, исхемично срцево заболување и рак на дебело црево. Процесираните меса, засладените пијалаци и трансмасните киселини сите покажаа поврзаност со овие болести, но месото излезе како најштетно – и тоа дури и при минимална консумација.
Дури и една виршла на ден го зголемува ризикот за дијабетес и рак
Научниците покажуваат дека навиката да се јаде дури и мало количество преработено месо секојдневно носи негативни последици. Само една виршла на ден, на пример, го зголемува ризикот од дијабетес тип 2 за најмалку 11%, а од рак на дебело црево за најмалку 7%. За засладените пијалаци, секој дополнителен газиран пијалак дневно го зголемува ризикот од дијабетес за 8%, а од срцеви заболувања за 2%.
Иако има одредени слабости, студијата има голема тежина и ги проценува вистинските ризици
Иако истражувањето има свои ограничувања – резултатите се добиени од претходни студии и извештаи за навики во исхраната – употребената методологија е многу конзервативна. Ова значи дека вистинскиот здравствен ризик можеби е дури и поголем од прикажаниот.
Најсигурниот избор, според истражувачите, е максимално да се избегнуваат преработени меса, засладени пијалаци и трансмасни киселини. Тоа е клучната препорака до јавноста, надлежните институции и сите кои се грижат за своето здравје. Оваа студија дава силни аргументи за јавните здравствени политики и индивидуалните избори во исхраната.
Коментирај анонимно