Движечки остров: Зошто овој остров во езерото Чипева во Висконсин е секоја година поместуван со буткање од чамците на локалното население?

На езерото Чипева во Висконсин има џиновски дрифт остров кој локалното население често мора да го преместува со своите чамци. Островот треба да се преместува речиси секоја година за да не лебди премногу блиску до мостот што обезбедува премин помеѓу источната и западната страна на езерото.

Неверојатната снимка од ритуалот, кој се случува речиси секоја година, ги покажува локалните жители во нивните чамци како работат заедно за да го оттурнат островот подалеку од мостот. Тој е еден од неколкуте пловечки острови на езерото, кој е создаден во 1923 година откако била изградена брана на реката Чипева, поплавувајќи 15.000 хектари земја, пишува „Discover Wisconsin“. Уникатните пловечки острови на езерото настанале како парчиња тресет што се издигале од земјата под езерото. Со текот на времето, вегетацијата почнала да расте на овие „острови“ на мочуриштето и набрзо почнал да цвета цел екосистем. Од формирањето на езерото, кое е познато и како канал Чипева, некои од најголемите пловечки мочуришта се распаднале на помали острови пред конечно да исчезнат. Пловечкиот мочуришен остров, кој е извор на загриженост за локалните жители, е познат како „Мочуриштето на четириесет хектари“ и е покриен со ариш од тамарак. Минатата година беа потребни повеќе од 20 чамци за да го оттурнат островот од мостот.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Жарко Г. напиша:

  „…секоја година поместуван со буткање…“
  Изгледа дека критиките не делуваат врз ИДИОТИТЕ од Мотика!!!
  Па, добро бре луѓе-нелуѓе во Мотика. Кога еднаш ќе се опаметите и навистина ќе се потрудите да си го ЗАСАКАТЕ сопствениот Македонски јазик?!
  Што е тоа БУТКАЊЕ?!
  И, каде го најдовте, освен во вашиоте изопачени скопски глави, овој збор?
  Блаже Конески, ако воопшто се чуле за него, сигурно се превртува во гробот ако гледа какви ДЕБИЛИ работаат во Мотика.
  ПРЕСТАНЕТЕ СО СКВЕРНАВЕЊЕ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК…НЕ СТЕ ПОВЕЌЕ ИНТЕРЕСНИ!!!

 • Коментирај анонимно

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *