Едноставен тест кој ќе ви даде одговор на прашањето: Која половина од вашиот мозок е доминантна, логичката или креативната?

Со овој едноставен тест можете да откриете која хемисфера од вашиот мозок е поактивна.

Мозокот е голема мистерија за сите нас. Каква личност ќе бидеме зависи од тоа која половина од мозокот е доминантна.

Науката вели дека кај секој човек доминира едната половина од мозокот. Тоа е она што ги одредува вашите приоритети во животот – дали имате тенденција да размислувате логично или креативно, итн.

Неврологот Бруно Дубук открил дека левата хемисфера на мозокот ја контролира десната страна на телото, а десната хемисфера на левата страна на телото. Лево-десната теорија на мозокот вели дека секоја страна од мозокот контролира различни видови мисли и дека секој од нас има доминантна страна. Луѓето кои се доминантни од левиот мозок се вели дека се пологични, аналитички и објективни, додека луѓето доминантни од десниот мозок се поинтуитивни и субјективни.

Која хемисфера од вашиот мозок е доминантна? Можеме да ви помогнеме да дознаете!

Ова го докажаа и невролозите Пјер Пол Брока и Карл Верник, кои во 19 век ја изнесоа теоријата дека левата хемисфера на мозокот е одговорна за аналитичкото размислување и јазиците. Истражувачите откриле дека луѓето доживуваат јазични проблеми како резултат на оштетување на одредени области на левата хемисфера на мозокот.

Врз основа на нивната теорија, и вие можете да одредите кој дел од вашиот мозок најдобро функционира со овој едноставен тест. Погледнете ја сликата и оценете кое лице ви се насмевнува и ви изгледа посреќно – левото или десното.

Кое лице се насмевнува?

ОБЈАСНУВАЊА:

А. Левото лице

Ако го изберете левото лице, тоа значи дека вашата лева хемисфера на мозокот е поактивна.

Оваа област се занимава со логика, јазични вештини и аналитичко размислување. Ова сугерира дека веројатно сте идеален ученик затоа што имате вештини кои ви помагаат подобро да ги апсорбирате информациите, концептите и да ги решите проблемите.

Вашите способности за расудување се вашето најдобро оружје кога станува збор за донесување одлуки. Она што можеме да го кажеме за вашето критичко размислување е дека имате тенденција да победите во секоја дискусија во која се вклучувате.

Способности поврзани со левата хемисфера на мозокот: јазиците, логиката, критичкото размислување, броевите

Б. Десното лице

Ако го избравте десното лице, тогаш доминантна е десната половина од вашиот мозок, така што подобро ги препознавате емоциите на луѓето, ги изразувате и ги разбирате емоциите, музиката и боите.

Затоа, задачите поврзани со експресивност и креативност се вашите силни страни, а вашиот уметнички талент е непобитен.

Никој не ги разбира емоциите подобро од вас, па затоа вашите пријатели многу ве почитуваат.

Некои основни вештини поврзани со десната хемисфера на мозокот вклучуваат музикалност и читање со разбирање.

Ако никогаш не сте размислувале да ја изразите вашата уметничка страна, знајте дека тоа е добра идеја. Можете да совладате секаква активност поврзана со боја, слика, интуиција и креативност.

Способности поврзани со десната хемисфера на мозокот: разбирањето емоции, изразувањето на емоции, музиката, цртањето, креативноста, имагинацијата, препознавање на лица.

Споделете во коментар кое лице мислите дека е посреќно. Дали описот се совпадна?

  • Beti напиша:

    Sosema sprotivno.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *