Египетските власти ги споделуваат првите фотографии од „Книгата на мртвите“ стара 2000 години

Фотографиите од свитокот „Книга на мртвите“ долг 52 метри, откриен во март 2022 година, се откриени на јавноста – прикажувајќи илустрации за боговите и задгробниот живот.

Древниот свиток, кој е стар повеќе од 2.000 години, бил откриен во гробница во близина на Скалната пирамида на Џосер, најраната колосална камена градба во Египет.

 

 

Археолозите првично верувале дека античкиот документ, наречен „Вазириски папирус“ е долг 9 метри но штом го одмотаа, се протегаше многу повеќе – и тој е првиот што го открил Египќанец.
Пронајден е завиткан во саркофаг што му припаѓа на Ахмосе, чие име се споменува 260 пати низ масивниот документ, вклучувајќи ги и претставите на Озирис, древниот египетски бог на подземјето.

Не се знае многу за Ахмосе, но археолозите се сигурни дека тој бил човек со богатство и моќ што нарачал толку елаборирана Книга на мртвите.
Книгата на мртвите е збирка на текстови составени од магии за да им помогнат на мртвите да преминат во задгробниот живот.

 

 

Името не потекнува од древните Египќани, туку е измислено во 1842 година од германскиот египтолог Карл Ричард Лепсиус – првобитното име било Книга за доаѓање по ден или Книга за излегување во светлината.

Неодамнешното откритие е елабориран артефакт напишан со црно и црвено мастило и хиератички, курзив што го користеле древните Египќани.

Содржи 113 поглавја од Книгата на мртвите дистрибуирани преку 150 колони со различни големини и големини и неколку линии во секоја колона. Поглавјата биле напишани и подредени во добра координација со пишување на одредени места и спецификации.

 

 

Мостафа Вазири, генералниот секретар на Врховниот совет за антиквитети, го пронашол папирусот во еден од 250-те ковчези пронајдени на локацијата, која се наоѓа во Сакара.

Книгата на мртвите сега е обновена и преведена на арапски. Изложена е во Египетскиот музеј во Каиро.

Според „Live Sciences“, анализата на свитокот покажува дека професионалците кои го напишале исто така цртале детални слики на Озирис.
Богот на подземјето е прикажан како ја носи својата традиционална круна, Атеф, додека седи на престолот опкружен со облаци. Озирис не бил само владетел на мртвите, туку и моќта што го дала целиот живот од подземниот свет, од никнувачката вегетација до годишниот поплав на реката Нил.

 

 

Археолозите пронајдоа уште една Книга на мртвите во 2021 година, исполнета со магии насочени кон насочување на мртвите низ подземниот свет во древниот Египет.
Храмот на кралицата Неит, која била сопруга на кралот Тети, првиот крал од Шестата династија која владеела со Египет помеѓу 2323 п.н.е. и 2150 п.н.е., бил пронајден од тим археолози на чело со поранешниот министер за антиквитети на Египет и истакнатиот археолог Захи Хавас на некрополата Сакара, јужно од Каиро.

Тимот откри и 52 дрвени саркофази, кои датираат од периодот на Новото Кралство, во гробни окна на длабочина од 40 метри.

Хавас, познат по неговата капа од Индијана Џонс и ТВ специјалите за античките локалитети во Египет, додаде дека археолозите откриле и гробни бунари, ковчези и мумии кои датираат од Новото Кралство кое владеело со Египет помеѓу околу 1570 п.н.е. и 1069 година п.н.е.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.