Еколошка катастрофа во Босна и Херцеговина: реката Дрина се претвори во депонија

Однесени од поплавите за време на неодамнешните обилни дождови во Босна, тони ѓубре, вклучително и пластична амбалажа, се задржуваат од браната за да се спречи загадувањето на реката Дрина.
Овие тони ѓубре завршуваат на неколку стотици метри од браната на хидроцентралата Вишеград и ја обезличуваат површината на една од најубавите реки во земјата.

„Луѓето кои живеат во близина на овие реки често го фрлаат својот отпад во кањони кои често се недостапни за чистење“, вели Дејан Фуртула, претседател на здружението „Еко Центар Вишеград“. За време на поплави или топење на снег, водата од поплавените реки го носи овој отпад и го транспортира овде до оваа брана која штити од загадување“.

Локалните власти се загрижени дека заштитните конструкции ќе бидат оштетени поради зголемениот товар и може да се скршат. Доколку тоа се случи, ќе предизвика нова еколошка катастрофа и ќе ја загрози хидроцентралата Вишеград, која се наоѓа во близина на ова место.