ЕКСКЛУЗИВНО: „Не сме сами! Вонземски сонди летаат во нашиот сончев систем и ќе пуштат свои летала на Земјата“

Шефот на владината канцеларија за НЛО на САД, вели дека вонземјански „мајчински бродови“ би можеле да летаат низ нашиот сончев систем и да испраќаат сонди на Земјата во нов научен труд.

Нацрт-документот, објавен минатата недела, исто така предизвика расправија со претходникот на шефот на НЛО околу физиката на чудните летечки објекти видени на нашето небо.

 

 

Статијата од шест страници, насловена како „Физички ограничувања на неидентификувани воздушни феномени“, беше напишана од д-р Шон Киркпатрик, директор на единицата за НЛО на Пентагон наречена Канцеларија за резолуција на аномалии на сите домени (AARO) и поранешен Харвард Претседавач на катедрата за астрономија, професор Ави Лоеб.
Лоеб е исто така основач на проектот Галилео, кој има за цел да користи телескопи со висока резолуција и алгоритми за вештачка интелигенција за да забележи и фотографира НЛО околу Земјата.

Тој го привлече националното внимание поради неговата теорија дека меѓуѕвездената комета што мина низ нашиот Сончев систем во 2017 година, наречена „Оумуамуа“, всушност може да биде сонда за вонземјани и има напишано книги за можноста за вонземски живот.
Неговиот нов труд со Киркпатрик беше објавен на веб-страницата на Лоеб на 1 март.

 

 

 

Во написот, научникот и највисокиот разузнавач претпоставуваат дека вонземјаните можеби одамна испратиле летало „мајчински брод“ низ галаксијата, со можност да лансираат свои помали сонди за да ги посетат интересните планети низ кои поминува – вклучувајќи ја и Земјата.
„Вештачки меѓуѕвезден објект потенцијално би можел да биде родителско летало кое ослободува многу мали сонди за време на неговото блиско поминување до Земјата, оперативна конструкција која не е многу различна од мисиите на НАСА“, напишаа Лоеб и Киркпатрик.

Тие напишаа дека сегашните телескопи за скенирање на небото, како што е вселенскиот телескоп Џејмс Веб, би пропуштиле такви мали објекти, додека „нашите длабоки вселенски радари и вселенска ограда“ би можеле да соберат дојдовни НЛО долги метри до 36.000 километри во воздухот – и затоа ние треба да внимаваме на нив.

„Таквите објекти, исто така, би можеле да станат оптички забележливи додека се приближуваат до Земјата, особено ако создадат огнена топка како резултат на нивното триење со воздухот“, напишаа тие.

Во ексклузивно интервју, Лоеб изјави дека неговиот тим на Харвард, каде што сега работи како директор на Институтот за теорија и пресметување, во моментов користи голем телескоп на кампусот за да го скенира небото за такви сонди или други НЛО и планира да постави втор телескоп во наредните месеци како дел од неговиот проект Галилео.

 

„Ние само хипотетички ги зголемуваме можностите“, рече тој. „НАСА сега дизајнира работи што ќе слетаат на Марс со форма на падобран. Тоа се работи што ги планираме и треба да ги сметаме како можности за други цивилизации.

„Нашата планета не е единствена. Во галаксијата Млечен Пат има милијарди планети како Земјата. Па, зошто мислиме дека ова е невообичаено? Не видов податоци што поддржуваат ниту едно од овие. Тоа е само можност. Но, со проектот Галилео, сега почнуваме да собираме податоци и ќе ги анализираме, но рано е да се каже нешто“.

Нацрт-документот на Лоеб и Киркпатрик, исто така, дискутира за „ограничувања засновани на физика“ за видот на знаци што треба да ги бараме од НЛО – или како што владата претпочита да ги нарекува, неидентификувани аномални феномени (УАП).

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.