Експертите го открија најраниот запис за детството на Исус и неговите чуда откако дешифрираа египетски ракопис стар 2.000 години

Најраната позната копија од приказната за Исус правејќи чудо како дете е пронајдена на древен египетски ракопис.

Папирусот стар 2.000 години – материјал постар од хартија – ја раскажува приказната за „оживувањето на врапчињата“.

 

Неуредниот ракопис ги натера истражувачите да помислат дека најверојатно бил напишан како дел од вежба на час во училиште или верска заедница во Египет од 4 или 5 век, кој во тоа време бил христијанско општество.

Оригиналната приказна за чудото на Исус се верува дека била напишана околу 2-от век како дел од Евангелието за детството по Тома, книга за младоста на Исус која била изоставена од Библијата.

До ова откритие, најраниот пишан пример на евангелието бил од 11 век.

Евангелието за детството по Тома го опишува животот на Исус од пет до 12 години и е напишано во текот на 2 век за да ги пополни празнините во неговата младост. Но, ова евангелие беше изоставено од Библијата бидејќи се сметаше дека е неавтентично.

Библијата се фокусира исклучиво на Исусовата служба, чудата и она што довела до неговата смрт на крстот.

Папирусот бил незабележан во Државната и универзитетска библиотека во Хамбург во Хамбург, Германија. Експертите изјавија дека го пронашле папирусот додека ги анализирале ракописите и го виделе името на Исус во текстот.

„Се сметаше дека е дел од секојдневен документ, како приватно писмо или список за пазарење, бидејќи ракописот е толку несмасен“, рече д-р Лајос Беркс, ко-истражувач и предавач на Теолошкиот факултет на Универзитетот Хумболт.

„Прво го видовме зборот „Исус“ во текстот. Потоа, споредувајќи го со други дигитализирани папируси, го дешифриравме буква по буква и брзо сфативме дека тоа не е секојдневен документ“, додаде тој.

Во приказната од Евангелието за детството Исус има пет години, си игра во поток и обликува 12 врапчиња од мека глина во калта од коритото на реката.

Кога неговиот татко, Јосиф, видел што прави, го искарал Исус и го прашал зошто обликува глина во сабота – свет ден за одмор и богослужба. Како одговор, Исус им наредил на глинените фигури „да летаат како живи птици“, што тоа и го направиле.

 

Истражувачите ќе произведат критичко издание и коментар на ракописот и ќе ги преоценат стилот и јазикот на текстот на Евангелието за детството по Тома. Нивните резултати ќе бидат објавени во Journal of Papyrology and Epigraphy.

„Фрагментот е од извонреден интерес за истражување. Од една страна, затоа што можевме да го датираме од 4 до 5 век, што го прави најраната позната копија. Од друга страна, затоа што успеавме да добиеме нови сознанија за преносот на текстот.“, рече Беркс во изјавата.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *