Експертите именуваа еден специфичен начин за да го успорите стареењето. Еликсирот е пред вас, но дали знаете што е?

Научниците од американскиот национален институт за здравје открија дека високото ниво на натриум поради недоволно внесување течности може да го забрза стареењето. Студијата е објавена во списанието „eBioMedicine“.

 

Во новото истражување учествувале 11 илјади луѓе од различни возрасти. Нивната биолошка старост била пресметана врз основа на 15 карактеристики, вклучувајќи крвен притисок, проценета стапка на гломеруларна филтрација, принуден експираторен волумен, холестерол и нивоа на шеќер во крвта.

Научниците откриле дека нивоата на натриум над 142 mmol/L го зголемуваат ризикот од развој на хронични заболувања за 39%. Дополнително, нивоата на натриум над 144 mmol/L беа поврзани со 21% зголемен ризик од рана смрт.

Преку анализа на други публикации, авторите потврдија дека повисоките нивоа на натриум се поврзани со помал внес на течности. Дополнително, претходните студии покажаа дека хидратацијата на долниот дел од телото ги активира патиштата кои го забрзуваат стареењето и дегенеративните процеси и го скратуваат животниот век.

 

Авторите исто така наведоа истражување кое открива дека околу половина од луѓето ширум светот не ги исполнуваат препораките за дневен внес на вода, кој често започнува со 6 чаши (1,5 литри).

Националните академии за медицина сугерираат дека повеќето жени треба да консумираат околу 6-9 чаши (1,5-2,2 литри) течност дневно, а за мажите 8-12 чаши (2-3 литри).

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.