„Еликсир на младоста“ на нобеловецот Илија Мечников – вкусен рецепт за долг живот кој лесно се прави и дома
Денес е тешко да се каже кој и кога првпат дошол на идејата за ферментирано млеко. Но, кој прв ги открил неговите неверојатни подмладувачки својства, се знае со сигурност – тоа бил познатиот микробиолог и добитник на Нобелова награда, Илија Илич Мечников.
Тој научно докажа дека јогуртот е вистински „еликсир на младоста“, а денешната наука дополнително потврдува дека тој дури може да го подобри функционирањето на мозокот.
Содржина:
👨🔬 Мечников – Пионерот на долгиот живот
Илија Мечников не бил само микробиолог, туку и првиот руски геронтолог. Целиот свој живот го посветил на проучување на стареењето, убеден дека „смртта пред 150 години е насилна“.
Како автор на фагоцитната теорија за имунитет, Мечников верувал дека главната причина за стареење е автоинтоксикација – труење на телото со гнили материи од цревата. Решението, според него, се крие во исхраната.
Истражувајќи прехранбени навики во 36 земји, одговорот го пронашол на Балканот – регион каде што на секои 100 луѓе има 4 стогодишници. Клучот? Јогуртот.
🧫 Тајната е во бактериите
Главната сила на јогуртот е бактеријата Lactobacillus bulgaricus, откриена од бугарскиот микробиолог Стамен Григоров. Мечников, продолжувајќи со истражувањето, открил уште еден клучен „соработник“ – термофилната стрептокока, која го започнува процесот на ферментација, а потоа „бацилот“ го претвора јогуртот во вистински еликсир на здравјето.
Оваа корисна бактерија:
🧬 Го разложува млечниот протеин во аминокиселини
🛡 Го претвора шеќерот во млечна киселина што ги неутрализира штетните бактерии
💪 Ја обновува цревната флора и го зајакнува имунитетот
🧠 Стимулира раст на нервните клетки и синаптички врски во мозокот
Моќта на јогуртот: од варење до мозочна функција
💠 Јогуртот го претвора тешко сварливиот млечен протеин во лесно апсорбирачки аминокиселини. А млечниот шеќер, кој често знае да биде предизвик за дигестијата, се трансформира во корисна млечна киселина – природен борец против штетни бактерии, кој воедно ги поддржува оние добрите.
💠 Овој ферментиран млечен производ не се плаши од желудечниот сок – лесно стигнува до цревата, каде што ги задржува своите корисни својства и ја обновува микрофлората. Резултатот? Подобрена работа на дигестивниот систем и природна заштита од внатре.
✅ Му помага на телото побрзо и поефикасно да се ослободи од отпадните материи и токсини.
✅ Ја нормализира телесната тежина и создава поволна „имуна клима“ низ целото тело.
💠 А она што особено импресионира: научниците од Институтот за еволутивна физиологија и биохемија при Руската академија на науките утврдиле дека јогуртот има позитивно влијание врз диференцијацијата на нервните клетки во мозокот. Со други зборови, го стимулира растот на аксоните – „патиштата“ преку кои мозочните импулси се пренесуваат низ телото.
👉 Развиените синаптички врски значат подобра меморија, концентрација и општа мозочна функција – а сето тоа благодарение на редовната консумација на овој природен еликсир.
🥛 Како да го направиш дома?
Не ти треба ништо посебно – само желба и малку време. Еве го рецептот за домашен јогурт по методот на Мечников:
Рецепт:
1. Зовриј млеко, тргни го од оган и остави да се излади – треба да биде топло колку што можеш да го издржиш на прст.
2. Додади 2 лажички стартер (кисело тесто со Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus – може да се најде на apteka.ru или слични места).
3. Добро измешај, покриј со топла крпа и остави да стои околу 7 часа.
4. Истури го готовиот јогурт во тегли и чувај во фрижидер до 2 дена.
Овој јогурт е богат со аминокиселини, витамини (Ц, А, Б-комплекс), минерали (калциум, магнезиум, калиум, фосфор), Омега-3/6, па дури и биотин – важен за колагенот, косата и ноктите. Совршен за тело и ум!
Коментирај анонимно