Еве едно фајде од вештачката интелигенција: Истражувачи дешифрираа текстови на стари свитоци од Помпеја и си добија награда од 700.000 долари

Тројца истражувачи добија награда од 700.000 долари за создавање на првиот читлив текст од претходно нечитливи свитоци пронајдени во Помпеја.
Во 79 н.е д. Ерупцијата на Везув доведе до уништување на градот Помпеја и другите околни населби, вклучувајќи го и градот Херкуланеум. Во една од луксузните резиденции на човекот по име Писо, археолозите откриле стотици јагленисани свитоци кои биле неверојатно кревки и тешки за проучување поради фактот што биле јагленисани.

 

 

Сепак, благодарение на повеќегодишните напори на неколку тимови и употребата на најнова технологија, тројца студенти од САД, Египет и Швајцарија успеаја да дешифрираат околу 2.000 зборови напишани на свитоците. Ова достигнување беше овозможено преку употреба на вештачка интелигенција, дигитално скенирање и микро-компјутерска томографија.

Еден од ко-основачите на проектот, Нат Фридман, сподели некои детали од декодирањето на социјалната мрежа. Тој рече дека текстот веројатно го напишал епикурејскиот филозоф Филодем, а свитоците зборуваат за музика, храна и уживање во задоволствата на животот. Во последниот дел од текстот, авторот ги критикува неименуваните идеолошки противници, можеби стоиците, тврдејќи дека тие „немаат што да кажат за задоволството, ниту општо, ниту особено“.

 

Сега, организаторите најавија дополнителна награда од 100.000 долари, која ќе биде доделена на лицето кое може да прочита 90 отсто од четирите свитоци кои се веќе скенирани досега. Овој предлог може да послужи како поттик за други истражувачи и ентузијасти, привлекувајќи поголемо внимание на проучувањето на античките текстови.

Учесниците на проектот изразија надеж дека, со оглед на доволно време и ресурси, ќе можат да ја дешифрираат содржината на сите свитоци.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *