Еве како да избегнете прислушување на вашиот паметен телефон! Нема веќе да се појавуваат реклами за сè што ќе кажете на глас!

Кога сме со пријателите, семејството, колегите и кога ќе спомнеме некоја тема дали да купиме нешто или слично, после тоа на нашиот паметен телефон излегуваат реклами за тие работи. Многу пати сме го спомнале тоа на смешка дека нè прислушкуваат, но тоа е всушност вистина.

 

 

Артем Кулаков, виш специјалист на Истражувачката група за безбедност на мобилни апликации за позитивни технологии, откри како можете да се заштитите од слушање на вашиот паметен телефон.

Според него, денес вреди да се биде критичен кон дозволите што апликацијата ги бара од корисниците. Тајната е во тоа што и кога ќе симнете обична апликација, таа бара дозволи до вашиот микрофон, галерија или пораки, а воопшто не се важен дел за таа апликација да функционира.

„На пример, слушањето може да биде една од функциите на малициозен софтвер што може да се појави на паметниот телефон на корисникот. Современите оперативни системи го намалуваат овој ризик со барање дозволи за користење на микрофонот и пристап до функциите на телефонот“, забележува Кулаков.

 

 

Тој додаде дека нема смисла да се слуша секој човек деноноќно. Обработката на добиените информации во овој случај ќе биде многу временска задача. Затоа, ваквите напади се насочени против луѓе кои некако се заинтересирани за напаѓачот. Кулаков додаде дека целите на напаѓачот можеби се различни, но прислушувањето е со цел да се добијат доверливи информации.

„За да бидете на безбедна страна, треба да преземате апликации само од официјални продавници и да бидете критични за дозволите што тие ги бараат“, рече тој.

Според него, ако калкулаторот побарал пристап до микрофонот и точната локација, тогаш тоа е причина да се биде претпазлив.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.