Еве зошто треба да ги вметнете во исхраната овие „продолжувачи на животот“. 10 најздрави јаткасти плодови на светот
Јаткастите плодови почнале да се јадат приближно во неолитската ера (9,5 илјади години п.н.е.). Оттогаш, овие плодови сè уште се многу популарни кај луѓето.
Јаткастите плодови се многу хранливи и се одлични како ужина. Се додаваат во салати или главни јадења, во десерти. Вкупно има околу 40 видови јаткасти плодови, а некои од нив не се јадат.
Меѓу оние кои се јадат, популарни се индиските ореви, бадемите и другите јаткасти плодови кои ни се познати. Патем, повеќето од нив се многу корисни. Не заборавајте за високата калорична содржина на производот и алергиските реакции. За да избегнете непријатни последици, треба да ја контролирате количината на изеденото овошје.
Подолу е листа на најздравите јаткасти плодови.
10. Кикиритки

Кикириките не требало да бидат на оваа листа, ботанички гледано. Затоа што тие им припаѓаат на мешунките.
Кикириките се хранлива храна. Тие се извор на протеини неопходни за раст и развој на мускулната маса. Овошјето е богато со витамини, макро и микроелементи. Кикириките имаат низок гликемиски индекс, што ги прави погодни за луѓе кои страдаат од дијабетес.
Го намалува нивото на холестерол, ги отстранува токсините, ја активира одбраната на телото, го зајакнува имунолошкиот систем. Корисни се за кардиолошки проблеми, ментален стрес, во стресни ситуации.
Производот содржи многу масти, висококалорични и може да му наштети на телото. Нутриционистите препорачуваат да се јаде пржено.
Дозволена доза: не повеќе од 15-20 парчиња дневно.
9. Бразилски ореви

Скапо, но многу корисно. Составот содржи важни компоненти: селен, бакар, фосфор, тиамин. Бразилските ореви се идеален производ за луѓето кои водат здрав начин на живот. Мала количина од производот може да го задоволи гладот долго време.
Извор е на омега-3 и -6 масни киселини. Ги отстранува штетните материи од телото, го забрзува метаболизмот, ја зголемува издржливоста и го забрзува периодот на опоравување по високиот физички напор. Поволно делува на кожата, го подобрува имунитетот.
Најголем бенефит од јаткастите плодови можете да извлечете ако ги јадете на дневна основа, но не треба да ја надминувате нормата – 2 парчиња дневно.
8. Кедар/ Боров орев

Боровиот орев може да се пофали со богат состав. Содржи супстанци кои се од голема вредност за организмот: магнезиум, фосфор, бакар, калиум и витамини од групата Б.
Зајакнувањето на циркулаторниот систем и срцевиот мускул, намалувањето на холестеролот и крвниот притисок се последиците од јадењето борови ореви.
Тие се користат не само како корисен производ, туку и како лек. Боровите ореви се препорачуваат за стомачни заболувања (чир, панкреатитис и други). Тие го спречуваат глаукомот и го намалуваат ризикот од одредени видови на рак.
За жените, боровите ореви се вистинско откритие. Се нарекува „еликсир на младоста“. Го успорува процесот на стареење, благотворно делува на кожата, косата и ноктите.
Препорачаната стапка е 30 g, за лица со прекумерна тежина треба да се намали на 20 g дневно.
7. Индиски ореви

Овој вкусен деликатес е незаменлив производ во исхраната за слабеење. Индискиот орев брзо заситува и може да се пофали со високи влакна и низок гликемичен индекс. Содржи витамини од групата Б, незаситени масни киселини и корисни минерали.
Оревот се бори против атеросклероза, срцеви заболувања и холестеролски плаки на крвните садови, го спречува развојот на онкологија, го намалува крвниот притисок и помага да се ослободат жените од знаците на ПМС. Индискиот орев може да ги отстрани канцерогените и другите штетни материи од телото, да го подобри варењето.
Тоа е од голема корист за изгледот: го одложува појавувањето на седата коса, помага во борбата против промените поврзани со возраста.
И покрај сите корисни својства, не треба да јадете повеќе од 5 јаткасти плодови дневно.
6. Лешник

Меѓу другите јаткасти плодови, најчесто се избираат лешниците. Ефтин е, има пријатен вкус, ја содржи потребната количина на витамини и минерали, Омега-3 и Омега-9, олеинска киселина.
Лешниците се користат кај дијабетес, а неговата ефикасност е докажана. Оревот го намалува шеќерот и влијае на чувствителноста на инсулин. Се користи и за спречување на тумори и срцеви заболувања. Благодарение на антиоксидансите, го намалува нивото на холестерол во крвта. Помага во нормализирање на тежината.
Дозволената доза е 8-10 парчиња дневно.
5. Макадамија

Макадамија се нарекува крал на јаткастите плодови. Ова е складиште на хранливи материи: калциум, цинк, фосфор, магнезиум и други хранливи материи, витамини Б, витамини Ц и Е, никотинска киселина.
Мигрена, артритис, бери-бери, тонзилитис, кардиоваскуларни заболувања, некои видови рак – со помош на макадамија симптомите на овие болести може да се ублажат или спречат. Оревот има подмладителен ефект. Промовира губење на тежината.
Се препорачува да се консумираат не повеќе од 10 јаткасти плодови дневно.
4. Бадеми

Во споредба со другите плодови, бадемите содржат многу повеќе влакна, витамин Е и калциум. Составот содржи и железо, калиум, магнезиум, фосфор.
Мора да се воведе во исхраната на луѓето со дијабетес. Алцхајмеровата болест, несоницата, депресијата и другите проблеми на нервниот систем и функцијата на мозокот може да се решат со јадење бадеми. Секако, ова не е волшебно стапче со кое ќе се ослободите од сите болести, но тие можат да се спречат доколку секојдневно се грижите за исхраната.
Бадемите ја обновуваат цревната микрофлора. Позитивно влијае на здравјето на мажите, цинкот и витаминот Е придонесуваат за производство на тестостерон. Оревот е корисен и за жените: ги изедначува хормоналните нивоа, ја подобрува состојбата на кожата и благотворно делува на косата и ноктите.
Дневната норма не е повеќе од 20 парчиња.
3. Пекан

Роднина на оревот. Слично на него и по изглед и по вкус, но понежно и послатко. Не е евтин, но неодамна беше многу баран.
Пеканот има многу добар состав: органски соединенија и елементи во трагови, масни киселини, мононезаситени масти, антиоксиданси.
Оревот се јаде за да се спречат мозочни удари и срцеви удари. Го зголемува нивото на отпорност на настинки, го чисти телото од токсини, промовира подмладување и позитивно влијае на видот и здравјето на забите. Тој може да се бори против холестеролските плаки. Го зголемува хемоглобинот, го зајакнува имунолошкиот систем.
Препорачаната доза е 5-7 парчиња дневно.
2. Ф’стаци

Фстаците содржат минерали, витамини, биотин, селен, лутеин. Има големи придобивки за кардиоваскуларниот систем. Се користи како профилактичко средство за подобрување на здравјето на очите.
Биотинот помага во согорувањето на мастите и варењето на протеините. Производот без страв може да се вклучи во менито за губење на тежината. Патем, калориската содржина на ф’стаците е малку помала од онаа на многу други јаткасти плодови. Покрај тоа, тие го „регулираат“ апетитот со намалување на нивото на шеќер во крвта.
Се препорачува да се користат во случај на труење.
Препорачаната доза е 40 парчиња дневно.
1. Орев

„Кралот“ орев – извор на витамини, макро- и микроелементи. Содржи многу цинк и јод. Се препорачува внесување во исхраната за проблеми со тироидната жлезда.
Орев – спречување на срцеви нарушувања. Вклучен е во исхраната за проблеми со кожата.
Оревот се смета за најдобар производ за опоравување после тежок физички и ментален стрес. Му помага на мозокот, ја подобрува меморијата, го намалува нивото на нервната напнатост.
Дневна стапка – 7 парчиња.

Меленo Ленено семе (18мкд)
Коментирај анонимно