Фарма во Вирџинија со иновативен метод одгледува 4 милиони килограми јагоди на помалку од половина хектар. Дали е ова иднината на земјоделството?
Овој метод користи 97% помалку земјиште и до 90% помалку вода од традиционалното земјоделство.
Колкумина од нас некогаш пресметале колку јагоди се одгледуваат на фармите? Веројатно малкумина. Но, бројките од една фарма во Ричмонд, Вирџинија, се толку неверојатни што вреди да се размисли за нив. Ако просечниот човек јаде 8 килограми јагоди годишно, а една традиционална фарма произведува околу 20.000 килограми јагоди по 0.4 хектари, колку луѓе може да се прехранат со 200 акри насадени со јагоди?
Не мора да пресметувате – одговорот е 500.000 луѓе. Но, што ако толку многу јагоди можат да се одгледаат на само еден акр (0,4 хектари) наместо 200? Тоа е возможно, доколку почнеме да одгледуваме „нагоре“.
Вертикално земјоделство – иднината на одгледувањето храна
Компанијата Plenty Unlimited се занимава токму со тоа – одгледување нагоре. Наместо огромни површини со обработливо земјиште, оваа фарма користи вертикални кули за одгледување на јагоди. Компанијата веќе неколку години успешно одгледува зеленчук како марула, кељ и спанаќ, но сега го примени овој метод и за јагоди. Резултатот? Огромен принос – 4 милиони килограми јагоди на помалку од еден акр.
Овој начин на производство има многу предности. Најголемата предност е тоа што се одгледува во затворен простор, што значи дека не зависи од временските услови или климатските промени. Наместо сончева светлина, фармата користи LED светла кои ги симулираат точните бранови должини од сонцето што им се потребни на растенијата за оптимален раст.
Дополнително, не се користи почва. Наместо тоа, растенијата добиваат хранливи материи преку вода, што овозможува значително помала потрошувачка на вода во споредба со традиционалното земјоделство.
Како функционира процесот на одгледување?
Секоја фаза од растот на растенијата е внимателно контролирана. Температурата, осветлувањето и влажноста во фармата се управуваат со специјален софтвер, кој анализира над 10 милиони податоци дневно од 12 различни простории за одгледување. Овој систем автоматски ги прилагодува условите во секоја просторија според потребите на растенијата, обезбедувајќи идеални услови за нивен развој.
Оваа контрола овозможува:
- Поинтензивен вкус, совршена текстура и поголема големина на јагодите.
- Отсуство на пестициди, бидејќи растенијата се заштитени од надворешни штетници.
- Употреба на 90% помалку вода отколку кај традиционалните фарми.
- Нови методи без пчели и огромен локален потенцијал
Еден од најинтересните аспекти на оваа иновација е тоа што Plenty Unlimited разви свој метод на опрашување кој не вклучува пчели. Овој метод сè уште не е патентиран, но овозможува растенијата да даваат висок принос без природни опрашувачи.
Фармата во Ричмонд произведува јагоди исклучиво за Driscoll’s, еден од најголемите брендови за јагоди во САД. Партнерството со Driscoll’s значи дека висококвалитетните јагоди ќе бидат подостапни за потрошувачите на североисточниот дел од САД, регион со најголема потрошувачка на бобичести овошја.
Дали ова е иднината на земјоделството?
Овој модел на одгледување храна покажува дека е можно да се прехрани голем број луѓе со значително помали ресурси. Со оглед на климатските промени и ограниченоста на земјоделското земјиште, вакви иновативни решенија можат да бидат клучни за иднината на земјоделството.
Ако еден акр може да произведе 4 милиони килограми јагоди, што сè уште е можно со оваа технологија?
Lijepo ali ja u videu nisam vidio ni jedne jagode ???????
Vo embrionalen stadium se 😃
Коментирај анонимно