Фирма за „де-истребување“ планира да воскресне изумрени животни користејќи технологија во стилот на паркот Јура

Ако филмовите на Паркот Јура нè научија нешто, тоа е дека враќањето во живот на изумрените суштества е лоша идеја – навистина лоша идеја.

Но, дали тоа спречи група научници да планираат да го направат тоа?

Апсолутно не.

Токму така, фирма за „де-изумирање“ со седиште во САД планира да користи технологија во стилот на Паркот Јура за голем број животни кои талкале по Земјата за време на леденото доба. Научниците од Colossal Biosciences со седиште во Тексас успеаја да создадат матични клетки од слон кои можат да се развијат во кое било ткиво во телото.

 

Ова е огромен технолошки пробив што може да доведе до рекреација на видови кои одамна се исчезнати – во што тие се „100% сигурни“.

Фирмата веќе ги објави своите планови за воскреснување на тасманискиот тигар – за кој се смета дека изумрел пред повеќе од 3.000 години – како и додос и волнени мамути.

Ако се оди според планот, нема да мора ни да чекаме толку долго за да ги видиме, бидејќи научниците тврдат дека суштествата би можеле да бидат „де-изумрени“ во рок од една деценија.

И тие не застануваат само на познати животни, бидејќи неодамна откриените примероци на ДНК би можеле да им овозможат да рекреираат животни толку исконски што немаме поим како изгледаат.

Паралелите со хорор филмот од 1993 година, во кој ДНК од комарец заробена во килибар беше искористена за создавање диносауруси, се се поблиску – и сите знаеме како испадна тоа.

 

Сепак, ко-основачот Бен Лам изјави за Sky News дека тоа е повеќе како „обратен парк Јура“, додавајќи: „Во филмот, тие ги пополнуваа дупките во ДНК на диносаурусот со ДНК од жаба. Ние користиме вештачка интелигенција и други алатки за да ги идентификуваме основните гени кои го прават мамутот мамут и потоа ги инженеризираме во геноми на слон“.

Покрај тоа што ќе ги вратат во живот изумрените животни, Лам рече дека нивното истражување ќе донесе и клучни придобивки за зачувување на другите.

Тој објасни како „де-изумирањето“ може да помогне во зачувувањето на видовите и обновувањето на загрозените екосистеми.

„Кога еден вид клучен вид ќе се отстрани од животната средина, животната средина почнува да се менува. Повторното дивеење на волците, на пример. Тие се ослободија од волците поради стравот дека предаторите се лоши. Но, врвните предатори и големите тревопасни животни се неверојатно важни за екосистемот. Ако отстраните предатор, има помалку животни бидејќи сè излегува од рамнотежа“.

 

Тој продолжи: „Природата има неверојатен начин на балансирање на екосистемот и побалансиран екосистем има повисока стапка на обрт на кислород и азот. Урамнотежениот екосистем има неверојатни начини за задржување на јаглеродот, а во некои случаи дури и на метанот на Арктикот. Значи, сакаме да помогнеме во зачувувањето на клучните видови кои се во опасност да исчезнат денес, а исто така сакаме да ги вратиме и изгубените видови кои се клучни клучни во ревитализација на тие екосистеми“.

Во однос на нивниот напредок, Лам вели дека се чувствуваат „многу добро“ што враќањето на волнениот мамут ќе биде во 2028 година.

  • Васе напиша:

    Наместо такви глупости, подобро да си ги зачуваме овие шо ги имаме!!!! Цитрирам од интернет:
    „Научниците проценуваат дека секоја година исчезнуваат 100 до 10.000 видови – од микроскопски организми до големи растенија и животни. Ова е 100 до 1.000 пати побрзо од историските стапки на изумирање.“

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *