Фотографии кои докажуваат дека географијата може да биде забавна работа

Видете, можеби сме малку пристрасни, но мислиме дека планетата Земја е најдоброто место во нашиот Сончев Систем. И има разни начини како да дознаеме повеќе за нашата убава планета Земја. Некои избираат да студираат биологија и сите живи суштества, други се фокусираат на човечките суштества преку социологија или економија, но кога станува збор за основите, не можете да погрешите со географијата.

Темата е многу подлабока од само главни градови и мапи. Денес издвојуваме интересни фотографии преку кои ќе научиме малку географија.

1. Канада сè уште има 91% од шумската покривка што постоела на почетокот на европската населба.

2. Оваа личност навистина одвоила време да отпатува на вистинското место.

3. Која држава беше?

4. Добра порака.

5. Модерна фотографија споредена со фотографија направена пред  повеќе од еден век на истото место.

6. Планината Фуџи од височина!

7. Cross Sea е многу убав и редок феномен што се случува кога има 2 бранови системи во морето кои се движат под коси агли. Можеби е прекрасно одозгора, но ако ве фатат овие бранови, лесно можат да го превртат чамецот наопаку.

8. Поглед одблиску на Антарктикот од Вселената.

9. „Се чувствувам како некому да му е досадно да ги именува работите овде“.

 

10. Како се допираат границите на Авганистан и Кина.

11. Можете да пловите по права линија од Чиле до Шпанија без да преминете на копно.

12. Прекрасен воздушен поглед на Венеција, Италија.

13. Кањонот Станислав, Керсон, Украина.

14. Мочуриштето Васиуган е најголемото мочуриште во светот, кое се наоѓа во Русија. Мочуриштето е со иста големина како и Швајцарија.

15. Секој дел содржи 10% од светската популација!

16. Египетските пирамиди во Гиза може да се сметаат за едно од светските чуда, но Судан има речиси двојно поголем број пирамиди. Судан пропагира 200-255 познати пирамиди, изградени за кушитските кралства на Нубија, во споредба со релативно малите 138 пирамиди во Египет.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.