Футуролозите од 1960 предвидуваа: во 21 век, луѓето ќе се соочуваат со целосно безделничење и ќе „умрат“ од ДОСАДА

Што треба да прават луѓето кога немаат апсолутно ништо да прават и немаат причина да прават? Што да направите за личност која има цело време- бесплатно? Во 1960-тите, футуролозите беа сериозно загрижени за ова, според нивното мислење, тоа е проблем на 21 век.

 

 

 

„Според тие визионери, животот во 2001 година би бил отприлика вака: се будиш наутро, пиеш кафе, читаш весник, гледаш телевизија и се враќаш во кревет“, вака читаме во една статија во списанието „Retrofuture“.

Всушност, футуристите виделе само еден проблем – што да се прави со сето ова слободно време? Што да правам, што да правам? Хм, прашањето е збунувачко. Можеби би можеле да ја вежбате голф или да го измиете вашиот летечки автомобил?

Па, ајде да се запрашаме: зошто предвидувачите ја добиле идејата дека во 21 век на луѓето им се заканува тотално безделничење? Одговорот е очигледен: футуристите се потпираа на брзиот технолошки напредок. Како што се очекуваше, компјутерите, телефоните, роботите, сеприсутната автоматизација, летечките автомобили и другите пронајдоци кои заштедуваат време ќе создадат единствена можност за човештвото од 21 век – премногу слободно време.

Тешко е да се поверува, но пред 40 години социолозите веруваа дека луѓето ќе работат не повеќе од четири дена во неделата, помалку од осум часа дневно, со годишен работен период од 147 дена и 218 денови за одмор. Бројките, инаку, ги наведе „Њујорк Тајмс“, предвидувајќи ја нивната материјализација до 2000 година.

„Нема да мораме да одиме на работа. Напротив, работата ќе дојде кај нас“, тврди популарниот телевизиски водител на „CBS“, Волтер Кронкајт во документарната серија „21 век“ од 1967 година.

Еден од најистакнатите и најсериозните предвидувачи на заканата од неактивност беше познатиот Алвин Тофлер, чии книги „Future Shock“ и „The Third Wave“ сè уште се бестселери:

„Во новиот век работната недела ќе биде скратена за 50 отсто“, напиша Тофлер, кој верува дека ќе ни требаат „советници за слободно време“ за да се бориме против инертноста и неактивноста. Тој, исто така, предвиде појава на нови хоби.

Замислете: не само што, според тие замисли, денес треба да работиме многу помалку, туку, всушност, треба да се пензионираме порано – на околу 47 години, и покрај тоа што:

„Луѓето ќе одат на работа на околу 25-годишна возраст“, ​​изјави портпаролот на „Џенерал Моторс“ во документарец на Би-би-си од 1966 година. „Шестмесечните одмори ќе се даваат без прашање“.

„До 2000 година, машините ќе произведат толку многу производи што секој граѓанин на САД ќе биде навистина независен и богат“, магазинот „Тајм“ ја воодушеви американската јавност во истата 1966 година. „Како да се искористи слободното време ќе биде главниот проблем“.

 

 

Писателот на научна фантастика Артур К. Кларк во еден есеј од 1968 година напишал дека „нашите потомци во 2001 година можеби ќе се најдат во иднина на смртна досада, каде што главниот проблем во животот ќе биде да одлучат кој од неколку стотици телевизиски канали да го изберат“.

Што и да кажете, растечката закана од општо безделничење многу ги загрижи футуролозите: човек мора да направи барем нешто за да остане човек! Мрзеливоста и недостатокот на амбиција ќе бидат двојно поопасни во однос на моќта на машините!

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *