„Ѓаволска стапица“ – Човек кој бил исчезнат цели 22 години се вратил и изгледал како воопшто да не остарел

Оваа приказна редовно се објавува во разни антологии на аномални појави, но, за жал, никаде не е посочено колку е вистина и кој прв ја кажал.

Во мај 1753 година, еден човек по име Алберто Гордони, кој се сметал за прилично почитуван член на општеството и работел како занаетчија и градинар во градот Такони, во Сицилија, Италија, шетал низ градскиот плоштад кога одеднаш необјасниво едноставно исчезнал.

Се разбира, веднаш почнале да го бараат во сите блиски места и куќи, но Гордони никаде не бил пронајден. Сè изгледало така што во еден момент оваа личност постоела, а во секунда тој едноставно исчезнал од лицето на земјата. Деновите се претвориле во недели, а неделите во месеци, месеците во години, но никој никогаш не го видел Гордони, тој останал исчезнат. Постепено, жителите на градот почнале да забораваат на него, а потоа целосно заборавиле.

 

И после 22 години, како што се наведува, Гордони ненадејно се појавил на истото место каде што исчезнал. Во исто време, судејќи по неговиот изглед, тој за тоа време не остарел ниту една година. Кога почнале да го прашуваат што се случило со него и каде бил толку долго, Гордони инсистирал дека тој никаде не исчезнал, а за него, наводно, овие 22 години воопшто не постоеле.

Поминале уште неколку години пред Гордони конечно да му се довери на локалниот свештеник по име Марио да каже што навистина му се случило. Според Гордони, на денот на неговото исчезнување видел чуден треперлив тунел пред себе и влегол во него.

А свештеникот после години раскражал што му кажал Гордони: „Алберто ми раскажа дека паднал во тунелот и тој го однел во “бел и двосмислен” свет. Немало предмети, само бизарни додатоци. Имало нешто слично на мало платно покриено со ѕвезди и точки, од кои секоја пулсира во своето начин. Имало едно долго суштество со долга коса кое му кажало дека паднал во „пукнатината на времето и просторот“ и дека ќе биде многу тешко да се врати. Алберто жестоко побарал да го вратат, но суштеството не брзало и почнало да му раскажува за дупките што се отвораат во темнината, за некои бели капки и мисли кои се движат со брзина на светлината, за душата без месо и тело, за летечките градови со вечно млади жители. Потоа конечно бил вратен на местото каде што исчезнал. Но според чувствата на Гордони тој бил отсутен најмногу половина час, не очекувал дека всушност поминале 22 години“.

Свештеникот Марио очигледно бил убеден дека Алберто Гордони му ја кажува вистината и подоцна го вратил на местото каде што исчезнал Гордони и повторно се појавил за да види дали нешто ќе се случи повторно таму. Кога стигнале таму, Гордони наеднаш повторно исчезнал, и овојпат засекогаш. Не се појавил ниту за една година, ниту по многу децении. Бидејќи исчезнувањето се случило токму пред Марио, тој се прекрстил и потоа наредил да го оградат ова место, нарекувајќи го „Ѓаволска стапица“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.