Географски откритија што ќе ја променат вашата слика за светот

Ги помните ли лекциите по географија. Можеби сакавте да учите за светот или можеби ве потресоа безброј мапи. Но, јасно е дека сè уште не знаеме сè за нашата планета. Затоа што постојано можете да откриваме нови факти за Земјата.

Ние не читаме учебници, туку белешки со интересни факти за Земјата. Така не можевме да ги игнорираме овие географски откритија.

 

Живееме на кора од јаболко. Отприлика толку е дебела Земјината кора во сооднос со нејзиниот волумен.

 

Има 14 планини високи над 8.000 метри. Сите тие се во Азија.

 

60% од луѓето во светот живеат во Азија

 

Канада има повеќе езера од остатокот од светот заедно

 

Австралија е поширока од Месечината

Дијаметарот на Месечината е помал од должината на Австралија од исток кон запад.

 

Антарктикот е најголемата пустина во светот, тука нема многу врнежи

 

Австралија е единствениот континент без активни вулкани.

 

И покрај фактот дека Јапонија е околу 4,9% од површината на Австралија, популацијата на Јапонија е речиси 5 пати поголема од онаа на Австралија

 

Леденото доба сè уште трае.

Во 4,5 милијарди години историја, на Земјата имало само 4 ледени доба, од кои последната е сега. Климата на Земјата наизменично се менува помеѓу ледените и стакленички периоди, за време на кои нема глечери на планетата. Леденото доба е време кога на планетата постојат огромни ледени „капи“ во текот на целата година на двата пола.

 

Исланд – зеленило. Гринленд – мраз.

  • Matka напиша:

    При толку отровни змии, инсекти и секакви други животни, на Австралија уште вулкан и фали.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.