Хибрид глушец-човек? Понекогаш истражувањата можат да отидат предалеку: Најчудните научни експерименти на сите времиња (прв дел)

Научниците не седат без работа. Секојдневно се вршат експерименти насекаде низ светот. Ова може да биде проучување на варијација на гени или барање код за решавање на одреден проблем. Токму во овие аспирации и сомнежи лежи нашата способност да правиме откритија.

 

1. Пајаци и урина

Во 1955 година, научниците се обиделе да развијат единствен метод за откривање на шизофренија. Тие ги хранеле пајаците со урината на шизофреничарите и ги споредиле нивните мрежи со оние што ги плетеле пајаците со урината на истражувачите.

Не можеше да се најдат разлики. Сепак, по една голтка, забележано е дека пајаците изразуваат силна аверзија кон шизофреничната урина.

2. Ефектот на д-р Фокс

Во 1970 година, д-р Мајрон Л. Фокс одржал говор пред група психолози и психијатри на тема „Математичката теорија на игри и нејзината примена во образованието на лекарите“. Сепак, говорникот се покажал како актер без апсолутно никакво познавање на темата.

Целта на предавањето била да се истражи „образовното искушение“. Д-р Фокс ги искористил своите актерски способности за да се поврзе со публиката и покрај тоа што предавањето било целосно бесмислено. Изненадувачки, неговиот извештај на слушателите им изгледал фасцинантно и информативно. Овој феномен е наречен „Д-р Фокс ефект“. Студијата покажа како харизматичен говорник може да измами паметни луѓе. Доволно чудно, Роналд Реган бил избран за претседател на САД десет години подоцна.

3. 370 дена во кревет

Во јануари 1986 година во Москва, 11 мажи отишле во кревет и не станале 370 дена. Се бањале лежејќи, јаделе, читале, гледале телевизија, пишувале писма. Експериментот бил спроведен како дел од таен стрип проект.

Во тоа време, ова бил наједноставниот метод за симулирање на ефектите од бестежинската состојба на Земјата.

Неколку учесници развиле депресија, а долгите разделби од нивните сопруги довеле до разводи. Тежината на тестот требало да ја компензира наградата – автомобил.

 

4. Хибрид крава-човек

Научниците од Холандија генетски модифицирале крави така што нивното млеко содржи човечки протеин лактоферин, кој се наоѓа во мајчиното млеко. Овој протеин спречува широк спектар на болести и е одличен засилувач на имунолошкиот систем.

5. Хибрид глушец-човек

Во 2005 година, човечки ембрионски матични клетки биле трансплантирани на глувци додека тие сè уште биле во утробата. Веќе по раѓањето на животните, било откриено дека човечките клетки се вкорениле.

Научниците се надеваат дека оваа техника ќе го подобри тестирањето на експерименталните лекови и спроведувањето на медицинските испитувања.

 

6. RC Бубачки

Во 2009 година, научниците од Универзитетот во Калифорнија, финансирани од DARPA, имплантирале електроди во бубачки, овозможувајќи им безжично да им наредат на бубачките да се вртат, полетуваат или лебдат додека летаат.

Пентагон може да ја користи оваа технологија во операциите за пребарување и спасување, како и прикриено следење.

 

7. 28 часа

Научниците еднаш се прашувале дали 24-часовниот распоред за спиење и будење е само навика. Во 1938 година, невронаучникот Натаниел Клајтман и студентот од Универзитетот во Чикаго, Брус Ричардсон, поминале 32 дена во пештерата Мамут, Кентаки, обидувајќи се да се префрлат на 28-часовен дневен циклус.

Морале да работат 10 часа, да спијат 9 часа и да имаат слободно време 9 часа. Помладиот Ричардсон се адаптирал за помалку од една недела, додека Клајтман никогаш не го сторил тоа.

 

8. Кучиња со супер моќни мускули

Во 2015 година, генетичарите од Универзитетот Нанџинг, Кина, го отстраниле генот на миостатин од ембриони на кучиња. Миостатинот го инхибира растот на мускулите. Херкулес и Тиангу станаа првите кучиња со посебни генетски модификации.

Научниците се надеваат дека овие испитувања ќе придонесат за откривање на третман за човечки болести како што е мускулната дистрофија.

 

9. Чипирање на личност

Во 2004 година, американското Министерство за здравство и човечки услуги одобри имплантација на чипови кај луѓето.

Затворите, болниците и деловните субјекти можат да следат каде се наоѓаат луѓето, да пристапуваат до медицинските досиеја и да дадат или ограничат пристап до информации на овој начин. Денес, многу американски поправни установи користат микрочип.

10. Пристрасноста е природен одбранбен механизам

Сакале или не, вие ги оценувате луѓето според нивниот изглед. Според најновото истражување на психолозите од Универзитетот во Мелбурн, пристрасноста кон луѓето кои ги сметаме за грди е природен одбранбен механизам. Додека грдоста е субјективна, секој човек смета дека одредени карактеристики не се привлечни.

Несвесните предрасуди кон луѓето со помалку атрактивен изглед е глобален проблем кој има значително влијание врз животот на луѓето. Грдите луѓе се помалку работоспособни, помалку успешни и со поголема веројатност да бидат строго казнети на суд.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *