Хрватскиот суперавтомобил „Римац Невера“ поставува нови стандарди во автомобилизмот: Сруши 23 рекорди за 1 ден, па затоа можете да го купите за „само“ 2,4 милиони евра!

Електричниот хиперавтомобил произведен во Хрватска не остави никаков сомнеж за неговите способности, како најбрзо забрзување и најбрзо запирање, соборувајќи не еден, туку 23 рекорди за да се утврди дека е возило со најголеми перформанси што можете да го купите во моментов.

 

 

Неверојатниот „Rimac Nevera“ го постигна извонредниот подвиг да стане „неприкосновен шампион во хиперавтомобили“ поставувајќи нов рекорд за движење од 0 до 294 mph и назад во мирување (0-400-0kmh). Тоа го направи за само 29,93 секунди – што е за една секунда побрзо од претходниот најдобар.

Но, сето ова брмчење не е евтино.
Невера – која моментално се составува во фабриката на компанијата на периферијата на Загреб – е ограничена на 150 примероци со цени (вклучувајќи ДДВ) кои почнуваат од нешто помалку од 2,4 милиони евра.
Рекордите беа поставени на 30 април во објект за тестирање во Германија, блиску до границата со Холандија.

Се смета дека „Nevera“ додава нови титули во својот арсенал на достигнувања, што го вклучува неговиот статус како најбрзо сериско електрично возило, што беше потврдено во ноември со измерена брзина од 415 километри на час.

 

 

Сите 23 нови рекорди беа независно потврдени од „Dewesoft“ и „RaceLogic“ и беа означени како официјални и спроведени со користење на гуми за патишта.
Исто така беше поставен и 24-ти рекорд со „Nevera“ која постигна најмногу рекорди во изведба, соборени во еден ден.

„Без напор ги урна постоечките репери, работејќи повторно и повторно под услови на полн гас без ниту еден проблем со сигурноста или значително губење на перформансите“, рече хрватскиот бренд.

За време на својот рекорден ден, „Nevera“ дури и ги надмина сопствените официјални спецификации, забележувајќи забрзување од 0 до 60 милји на час од 1,74 секунди, кога цифрата наведена на нејзината веб-страница е побавна за 1,85 секунди.

 

Мате Римац (35), претприемачот зад „Rimac Group“ и шеф на неодамна формираниот „Bugatti Rimac“ (заедничко партнерство помеѓу Rimac, Bugatti и Porsche), рече: „Додека растев, секогаш ги гледав автомобилите што ја направија историјата поместувајќи ја границата за перформанси, во стравопочит од видот на револуционерната технологија што ја донесоа на патот. Тоа е она што ме мотивира од првиот ден – да развијам нова технологија која го редефинира она што е можно. Денес, горд сум што можам да кажам дека автомобилот што го создадовме може да достигне 400 километри на час и да се врати на 0 за помалку време отколку што му беше потребно на „Мекларен Ф1“ да забрза до 350 километри на час“.

 

 

„И не само тоа, туку може да го прави тоа повторно и повторно, соборувајќи го секој друг рекорд на изведба во процесот. Ако имате „Nevera“ можете и вие да го направите тоа“.
Она на што г-дин Римац вели дека е најмногу горд, е тоа што „Nevera“ може да се користи како дневен автомобил и покрај неговите способности од кои „паѓаат вилици“.