„Hyundai“ планира да лансира електрични авиони во САД до 2028 година. Дали би ја дале довербата на оваа нова иновација?

Корејската компанија „Хјундаи“ и нејзината подружница „Супернал“ ги објавија плановите за ослободување на електричните авиони за вертикално полетување и слетување (eVTOL) на американскиот пазар до 2028 година.

 

 

Во интервју за „Bloomberg News“, извршниот директор на „Supernal“ ги откри плановите на компанијата. Почнувајќи од крајот на 2024 година, „Супернал“ планира да спроведе пробни летови на своите електрични авиони со цел да влезе на пазарот за комерцијален транспорт во САД до 2028 година. Изградбата на соодветен објект во САД е во фаза на планирање, а конкретни детали остануваат нејасни.

„Супернал“ одвојува околу четири години за премин од пробни летови во комерцијални операции. Тестирањето на надморска височина до 500 метри игра клучна улога во овој процес, што бара создавање и техничка и правна инфраструктура. Според извршниот директор на „Супернал“, Џејвон Шин, таква инфраструктура сè уште не постои и за нејзиниот развој ќе биде потребно време.

Првичната употреба на електрични авиони најверојатно ќе биде во транспортот на карго, но со текот на времето, летечките такси може да ја добијат довербата на патниците. Супернал развива прототипови способни да превезуваат четири патници и еден пилот со брзина до 190 km/h.

 

 

За да го забрза развојот, „Супернал“ создаде два нови регионални развојни центри во Калифорнија и привлече специјалисти од гиганти како „Боинг“, „Тесла“ и „Локхид Мартин“. Заедно со поддршката на матичниот холдинг „Hyundai“, компанијата е посветена на брзото воведување на електрични авиони во транспортниот систем.

И покрај оптимизмот на „Супернал“, предизвиците вклучуваат регулирање на летовите на мала височина и изнаоѓање полесни алтернативи за тешките батерии. И покрај овие предизвици, компанијата е уверена дека пресвртната точка во интегрирањето на авионите во секојдневниот живот ќе дојде брзо, како што се патничките лифтови и мобилните телефони.

„Хјундаи“ и „Супернал“ планираат да поднесат апликации за пробни летови до ФАА во наредните месеци.

  • N . N . напиша:

    Do 2028 Amerika nema da postoji. ???

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *