И на научниците не може да им се фати крајот: НАСА сега бара испраќање луѓе на Марс бидејќи роботите биле многу спори, додека претходно твдеше дека роботите работат побрзо од луѓето

Неодамна НАСА ја објави потребата од испраќање луѓе на Марс поради предностите што луѓето ги имаат во однос на роботите.

Тврдењето првично беше дека роботите учат многу побрзо од луѓето и можат да направат нешто за неколку часа ако на луѓето им требаат денови. Е сега тие имаат ново тврдење: дека ние луѓето можеме за часови да го направиме она што на роботите им требаат со години.

 

 

Употребата на ровери и роботика е главниот метод за истражување на површината на Марс многу години. Сепак, групата за анализа на програмата за истражување на Марс (MEPAG) верува дека е дојдено време да се испратат луѓе таму. Експертите на МЕПАГ велат дека луѓето се поефикасни во обработката на податоците од бавните ровери, што ќе го забрза истражувањето на Црвената планета.

Водачот на студијата Брус Јакоски изјави за Space.com дека планирањето на мисии со екипаж на Марс е во активна фаза, иако тој истакна дека нема доволно дискусии за научните цели на овие мисии. Тој ги критикуваше претстојните мисии на НАСА Артемис и ја истакна важноста на блиската соработка помеѓу науката и инженерството за успешно истражување.

Јакоски особено внимание посвети на важноста на човечката вклученост во собирањето податоци и примероци од површината на Марс. Тој нагласи дека астронаутите кои работат на земја можат да ја извршат оваа задача побрзо и поефикасно од роботите. Јакоски повика на развој на специјализирани алатки и технологии за поддршка на астронаутите во спроведувањето извонредни научни истражувања на Марс.

Јакоски изрази и уверување дека секоја мисија на Марс може да даде значајни научни резултати, што станува основа за што поскоро испраќање луѓе на оваа чудна и мистериозна планета. Сепак, тој ја нагласи и потребата од повеќе мисии за целосно истражување на различноста на Марс, бидејќи една мисија нема да ја каже целата вистина за мистериозната планета.

Експертите бараат нова фаза на истражување на Марс во која луѓето ќе бидат клучните истражувачи кои ќе можат да ги разберат и дешифрираат мистериите на оваа геолошки сложена планета подобро од кога било досега.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *