Иконската јапонска математичка загатка која нејзиниот создавач ја сметал за свое „ремек дело“ – дали ВИЕ можете да ја решите?

Загатка создадена од јапонскиот дизајнер на загатки Ноб Јошигахара го обиколува интернетот оставајќи ги луѓето збунети со она што на почетокот изгледа како едноставно математичко решение.

Ноб, кој бил прославен дизајнер на загатки во својата татковина, ја сметал оваа креација за негово „ремек-дело“.

За да ја реши загатката, кандидатот мора да го сфати сеопфатното „одредено правило“ што го регулира распоредот на бројките за успешно да го пресмета бројот што треба да се појави на местото на прашалник во еден од меурите.

„Броевите подолу се подредени според одредено правило. Откако ќе го разработите правилото, пополнете го бројот што недостасува. Бројот седум во последниот круг не е печатна грешка“.

 

Почнувајќи од горниот лев дел на сложувалката, има два броја: 99 и 72.

Одделни стрелки од 99 и 72 и покажуваат кон трет меур, кој го содржи бројот 27. Меурот 27 потоа покажува кон балон 18. Лебдејќи надесно, балонот 45 исто така покажува кон истиот балон со број 18. Потоа, стрелката покажува од балонот 18 на балонот 21. И, лебдејќи надесно, балон 39 исто така укажува на истиот меур 21.

Во овој момент, некој може да заклучи дека решението е прашање на одземање: 99 минус 72 е 27. И 45 минус 27 е 18. И 39 минус 18 е 21.

Прескокнувајќи го балонот со прашалници, решението за одземање продолжува да има смисла до крај – односно, сè додека не дојде до триото меурчиња со броеви на долниот десен дел.

Овде, 21 и 13 и двете укажуваат на седум – но 21 минус 13 излегува на осум.

Во овој момент, некој може да почне да се прашува дали всушност има печатна грешка каде што се појавува седумката.

Но, текстот покрај графиката инсистира: „Бројот седум во последниот круг не е печатна грешка“.

Луѓето останаа затекнати од мистеријата – па, кој е всушност вистинскиот клуч за решавање на загатката?

 

Всушност, трикот е да се собере секој од поединечните броеви во двата меурчиња кои се насочени кон третиот меур за да се добие вредноста на третиот меур.

За првиот пример, разложете ги 99 и 72 така што ќе се претвори во задача за собирање од 9 + 9 + 7 + 2, а решението е повторно 27.

Потоа, гледајќи ги меурчињата од 45 и 27, замислете го како 4 + 5 + 2 + 7, што исто така е еднакво на 18.

За 39 и 18, соберете 3 + 9 + 1 + 8, а Voila, имате 21.

И ова функционира за последната тројка меурчиња на долниот десен дел, со броевите 21 и 13, пресметајте ја како 2 + 1 + 1 + 3, и тоа навистина е еднакво на седум.

И со оваа шема, конечно можете да ја заклучите бројката под прашалникот: земајќи 36 и 21, соберете 3 + 6 + 2 + 1 и ќе дојдете до точното решение. Прашалникот е еднаков на бројот 12.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *