Илон Маск откри кој е вистинскиот претседател на САД!

Неодамна, бизнисменот и креаторот на „SpaceX“ и „Tesla“, Илон Маск го сподели своето мислење за политичката ситуација во САД.
На својот профил на социјалната мрежа „Х“ (поранешен Твитер), Илон Маск рече: „Вистинскиот претседател е тој што го контролира телепромптерот“.

 

 

Оваа необична изјава на Маск беше одговор на изјавата на републиканецот Боб Мекоб, кој изрази мислење дека е неопходно да се започне постапка за импичмент на лицето кое управува со претседателот Џо Бајден. Мекоб тврди дека човекот е „тотално неспособен“, кој и да е.

Интересно, ова не е првпат Илон Маск да ја преземе улогата на аналитичар на политичката сцена во САД. Претходно, тој се согласи со изјавата на писателот Мајкл Шеленбергер дека политиката на Џо Бајден го поткопува легитимитетот на американскиот демократски систем.

Идејата дека вистинскиот претседател на САД е „телепромотор“ покренува многу прашања. Терминот „телепромптер“ не е јасно дефиниран во политички контекст, а Маск не објасни што точно мисли со користењето на терминот.

 • Васе напиша:

  Телепромптер, исто така познат како autocue, е уред за прикажување што го поттикнува лицето да зборува со електронски визуелен текст на говор или сценарио.

  Шематско претставување: (1) Видео камера; (2) Покров; (3) Видео монитор; (4) Проѕирно стакло или разделувач на зрак; (5) Слика од тема; (6) Слика од видео монитор

  Користењето телепромптер е слично на користењето картички за знаци. Екранот е пред и обично под објективот на професионална видео камера, а зборовите на екранот се рефлектираат во очите на презентерот со помош на лист од проѕирно стакло или друг разделувач на зрак, така што тие се читаат од гледајќи директно во положбата на објективот, но не се сликани од објективот. Светлината од изведувачот поминува низ предната страна на стаклото во леќата, додека обвивката што ја опкружува леќата и задната страна на стаклото спречува несакана светлина да навлезе во објективот. Оптички, ова функционира на многу сличен начин како илузијата на духот на Пиперката од класичниот театар: слика што може да се гледа од еден агол, но не и од друг агол.

  Бидејќи говорникот може да гледа директно во објективот додека го чита сценариото, телепромптерот создава илузија дека говорникот го меморирал говорот или зборува спонтано, гледајќи директно во објективот на камерата. Забелешките или картичките за знаци, од друга страна, бараат од презентерот да ги погледне нив наместо во објективот, што може да предизвика говорникот да изгледа расеан, во зависност од степенот на отклонување од природната линија на видот кон објективот на камерата, и колку долго говорникот треба да фрли поглед подалеку за да ја собере следната говорна точка; говорниците кои можат да ја интернализираат целосната реченица или параграф со еден краток поглед темпиран до природни паузи во говорната каденца, ќе создадат само мал или занемарлив впечаток на одвраќање.

  Технологијата продолжи да се развива, вклучувајќи ги следните повторувања:

  првите механички телепромптери за ролна хартија – користени од телевизиски презентери и говорници на политичките конвенции во САД во 1952 година[1]

  двојни стаклени телепромптери — користени од ТВ презентери и за конвенции во САД во 1964 година[2]

  компјутерски ролни од 1982 година и системот со четири суфлер за конвенции во САД – додаде голем монитор за доверба надвор од сцената и вграден говорен монитор во 1996 година[3]

  замена на стаклените телепромптери на политичките конференции во Обединетото Кралство со неколку големи монитори за доверба надвор од сцената во 2006 година.[4]

  „TelePrompTer“ во САД и „Autocue“ во Комонвелтот и некои европски земји, првично беа трговски имиња, но станаа генерички заштитни знаци кои се користат за секој таков уред за прикажување.

  ТВ камера со објектив и телепромотер на постамент

 • Коментирај анонимно

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *