„Имам нарушување на идентитетот и 93 личности во мене. Конечно најдов партнер кој умее да ги сака сите нив!“

Жена од Нов Зеланд ги нашла љубовта и среќата во нејзините животи, иако живее живот со 93 алтернативни личности.

 

 

 

Дисоцијативното нарушување на идентитетот (ДИД), порано познато како растројство на повеќе личности, е состојба каде што поединците поседуваат неколку „промени“, секоја со своја различна возраст, пол и животни искуства.

За Амбер Лоџ (31), овие промени се движат од мали деца кои сакаат да си играат до возрасни кои сакаат да вечераат надвор. Некои личности се безобразни и директни, додека други се срамежливи и резервирани.

На Лоџ и бил дијагностициран ДИД пред пет години. Во тој момент, таа веќе ги искусила сложеноста на врските, бидејќи нејзините партнери се мачеле да го разберат нејзиниот идентитет што брзо се менувал, што довело до краткотрајни романси.

 

 

 

„Пред да ни биде дијагностициран ДИД, беше тешко и збунувачки за луѓето со кои се забавував затоа што не разбираа зошто толку многу се менуваме и зошто се чинеше дека секој пат добиваат различна личност“, изјави Лоџ за „Caters News“.

Сепак, приказната на Лоџ доби извонреден пресврт кога таа ја запознала 26-годишната Андреа на интернет. Нивната врска не била моментална, а нивната љубов процветала во брак.

Андреа не само што ги прифаќа промените на Лоџ, туку и ја негува можноста да се поврзе со секоја уникатна личност. Таа вели дека е возбудливо да излегуваш со различни поединци и да учиш за нивните различни преференции и интереси. Промените на Лоџ може да се појават пет до осум пати на ден, што доведува до непредвидливи промени во личноста.

Таа обично може да препознае која промена е присутна по нивниот глас или стил на комуникација, но кога се сомнева, таа едноставно прашува.

„Попредизвикувачки е да се обидам да запомнам работи како на пример кој сака какви цвеќиња, родендени и различни идеи за датуми што можам да ги планирам“, вели Андреа.

 

 

Возрасните личности на Лоџ се во романтична врска со Андреа, додека оние што се појавуваат поретко одржуваат пријателство со неа, што ја прави ситуацијата помалку сложена.
Бидејќи некои од карактерите на Лоџ се деца, Андреа првично се грижела за тоа како да комуницира со нив, но набрзо сфатила дека е јасно кога е присутен некој од помладите и едноставно се однесува со нив како со деца.

 

 

„На пример, ако сум надвор со Клои, која е алтерна на 4 или 5 години, навистина се чувствувам како да сум со 4 или 5-годишно дете, настрана од визуелното“,  вели Андреа.

 

 

Во меѓувреме, Лоџ се надева дека споделувањето на нејзината приказна води до поголемо разбирање на ДИД.

„Би сакала луѓето да разберат малку повеќе за ДИД бидејќи би сфатиле дека не е толку комплицирано како што изгледа“, заклучи таа.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *