Имаш голем нос? Мајка ти е крива! Нова студија тврди дека цртите на вашето лице може да бидат под влијание на тоа што јадела вашата мајка за време на бременоста

Уникатните црти на лицето на секоја личност можеби биле под влијание на тоа што ја јадела нивната мајка за време на бременоста, покажа нова студија. Доколку јадела многу протеини мајката, можно е детето да има пошироки нос и вилица. Суптилните разлики во изгледот на луѓето, од обликот на нивниот череп до количината на ‘рскавицата во носот, се создаваат во утробата од гените поттикнати од исхраната. Колку повеќе протеини се консумираат за време на бременоста, толку поактивни стануваат овие гени, познати како ‘mTORC1’.

 

 

Истражувачите велат дека ова може да го „дотера“ изгледот на лицето на бебето со должината на носот и ширината на ноздрите, обликот на образите и истакнатоста на вилицата.

Додека основниот изглед на човечкото лице е одреден од гените на родителите, браќата и сестрите често изгледаат сосема поинаку, па дури и „идентичните“ близнаци никогаш не се сосема исти. Причината за овие суптилни разлики долго ги збунуваше научниците, но сега тие веруваат дека исхраната на мајката е делумно одговорна за појавата на потомството.

Во една студија објавена во „Nature Communications“, меѓународните истражувачи изјавија: „Откривме дека модулацијата на нивото на протеини во исхраната на мајката ја регулира активноста на „mTORC1“, што резултира со суптилни, но различни промени во краниофацијалната форма на ембрионите. Тие рекоа дека ова води до „спектар“ на различни црти на лицето.

 

 

На бремените глувци и риби им се давале различни диети и истражувачите откриле дека ја менува сигнализацијата „mTORC1“ во нивната утроби, давајќи им на нивните потомци посебни карактеристики на лицето. Се покажа дека диетите со висока содржина на протеини предизвикуваат зголемени црти на лицето, со поизразени вилици и погуста назална ‘рскавица.

Меѓутоа, хранењето на мајките со храна со пониска протеинска храна довело до витки лица и повеќе шилести црти на лицето.

Истражувачите рекоа дека феноменот може да им даде предност на некои животни врз основа на средината во која се родени. Кај одредени видови риби, бебињата имаат поголема веројатност да имаат подолги и потенки носови ако нивните мајки консумираат ниско-хранлива диета. Ова им дава предност на младите кога бараат храна во области со мала достапност на храна.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *