Интервенции кои ги израдуваа наставниците, а ги изнервираа учениците: Мобилните телефони ќе бидат забранети во училиштата во Британија

Секретарот за образование Џилијан Киган ќе им нареди на училиштата да ги забранат паметните телефони за време на часовите, а исто така и на паузите, во обид да се стави крај на нарушувањето на наставата и да се олесни фокусирањето на учениците.

 

Извор од владата рече дека ќе бидат издадени нови насоки до училиштата ширум Англија кои ќе бараат од нив да преземат акција.

„Џилијан верува дека мобилните телефони претставуваат сериозен предизвик во однос на одвраќање, нарушувачко однесување и малтретирање“, рече инсајдерот. „Тоа е едно од најголемите прашања со кои децата и наставниците треба да се справат, па таа ќе го постави патот напред за да ги поттикне наставниците да ги забранат мобилните телефони од училниците“.

 

Некои училишта веќе ја забрануваат употребата на мобилни телефони, при што учениците треба да ги предадат своите телефони секое утро – или ќе се соочат со казна притвор доколку бидат фатени како ги користат.

Но, многу други сè уште ја дозволуваат нивната употреба, особено за време на паузите, и покрај зголемените докази за штетата што ја предизвикуваат.

 

Најавата во понеделникот за забрана за користење на мобилни телефони во училницата следи по повеќегодишна дебата за нивното влијание. Како ќе се спроведе забраната ќе зависи од поединечни државни училишта.

Многу родители се задоволни што нивните деца носат телефон за да можат да остварат итен контакт додека патуваат до и од училиште.

Но, присуството на паметни телефони во училницата – и постојаните известувања од апликациите – се обвинуваат дека ја нарушуваат наставата, како и за поттикнуваат на сајбер-малтретирање и кражби. Во јуни, Финска стана последната земја која ги забрани телефоните на часовите во обид да го врати падот на резултатите од испитите.

 

 

Следниот месец, голем извештај на Обединетите нации препорача смартфоните да бидат забранети за да се подобри учењето и да се справат со нарушувањето во училницата и сајбер-малтретирањето.

УНЕСКО, агенцијата за образование, наука и култура на ОН, укажа на докази дека прекумерната употреба на мобилни телефони е поврзана со намалените образовни перформанси. Се вели дека земјите треба да се погрижат да имаат јасни цели и принципи за да обезбедат дигиталната технологија во образованието да избегне штета – и за учениците и за пошироката демократија.

Исто така, расте загриженоста дека учениците користат мобилни телефони за да се малтретираат едни со други на социјалните мрежи и за сексуално вознемирување.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *